ponedeljek, 2. julij 2012

Izvleček iz poprove mete

Spet je prišla sobota in spet je bil čas, da se poigram z poprovo meto. Mamca na tržnici mi že od daleč maha, ko me vidi, da grem proti njenemu štantu, moja pa mi doma pravi, da sem že obseden z poprovo meto. Zgleda, da je v tem kar precej resnice. 
Ker sem v prejšnjih dveh sobotah naredil dovolj sirupa iz poprove mete, mi ga tokrat ni bilo potrebno delati. Tokrat pa sem se odločil, da s sokovnikom zmeljem liste poprove mete in nekaj naredim s sokom, ki bo pri tem nastal.  

Kup poprove mete, čaka na sočenje (nekaj pa sem jo prihranil za vsakodnevno uporabo)
Najprej sem celo vrečko poprove mete "prebral", prihranil nekaj daljših stebel z listi za vsakodnevno uporabo v napitkih, iz ostalih stebel pa sem potrgal vse liste in jih opral. Listov je bil za celo posodo Blenda fi 28 iz Ikea-je, katero sem že omenil pri peki torte Košarkaška žoga. Ko sem odcedil liste in jih osušil, kolikokor se je dalo, sem jih začel v sokovniku Omega 8006 sočiti. 


Po končanem sočenju je bilo v zbirni skodelici malo več kot 1 dcl 100 % čistega soka iz poprove mete. Temu bi se lahko nekako reklo izvleček iz poprove mete z veliko vsebnostjo mentola. Pri tem sočenju pa je bilo razvidno, zakaj tej vrsti mete pravijo poprova meta. Kot je na sliki spodaj razvidno, je videti, kot da bil nekdo močno popopral nastalo tekočino. 

Tale rjavkasto siva barva je res izgledala, kot, da bi bil sok posut s poprom.
Odločil sem se, da iz nastalega soka naredim močan sirup, katerega bom uporabljal pri peki ali pa drugih sladicah. Sok poprove mete sem zlil v manjšo kozico in mu dodal 250 gramov sladkorja ter ga segrel do vrelišča. Med stalnim mešanjem je nastal zelo gost zelen sirup, kateri je dišal nenormalno. Vonj po mentolu je ostal še do danes v kuhinji. Ko je zadeva vrela 5 minut sem jo odstavil iz štedilnika, počakal, da se malo ohladi in jo nato natočil v ogret kozarec. 


Kozarec hranim v hladilniku, saj ne vem koliko dolgo bo ta "izvleček" poprove mete zdržal, ne da bi se pokvaril.  Ampak glede na to, da sem jo v dveh dneh že dvakrat uporabil, verjamem, da ga bo prej zmanjkalo, kot pa bi se pokvaril. 
Prvi preizkus je bil takoj naslednji dan, ko sem delal čokoladni preliv za vanilijev sladoled. V čokoladni preliv sem dodal žličko tega sirupa, dobro premešal in prelil po sladoledu. Okus je bil, kot, da bi jedel čokoladice After eight. Noro dobro, pa čeprav  tistih čokoladic takrat nisem maral. V naslednji objavi bo zagotovo predstavljena tale moja pogrutavščina.  

5 komentarjev:

  1. Wow, čudovit recept. Hvala ti za tole, sigurno sprobam (samo do sestre si moram iti sokovnik sposoditi :))!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za vse pohvale in komentarje, katere ste/si napisali/a na mojem blogu. Jaz že dolgo občudujem recepte, sploh pa fotke na tvojem blogu. Včasih, ko si želim pogledati noro dobre fotke, grem čez cel blog in se sprašujem, če oseba, ki tole fotografira dela za kakšno oglaševalsko agencijo, ker predstavitev jedi je noro dobra.

    Tale pripravek iz poprove mete je pa najboljša stvar, ki sem si jo izmislil. Recepta nisem še videl, sploh pa ga nisem iskal. Ker sem imel mete preveč, je bilo potrebno nekaj narediti iz nje, zato je na hitro nastalo tole. Ker pa je zadeva res dobra in uporabna, jo bo potrebno še izdelati, saj se prvi kozarček vsakodnevno prazni.

    OdgovoriIzbriši
  3. :) Hihi. "Tale oseba" nikakor ne dela za kako agencijo, ampak se ukvarja s starejšimi osebami :). Hvala :).

    Odličen recept, res me je navdušil in komaj čakam,d a ga sprobam :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Pri prejšnji objavi sladoleda sem se skoraj razjokala od sreče, ko sem videla izvleček iz poprove mete. Kako super ideja, verjetno bi to šlo tudi s kakšno drugo meto? Sama imam namreč veliko njivske mete in bi to bil super način kako jo porabiti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sigurno gre tudi iz druge mete. Zame ima poprova res dovolj močan okus po mentolu in zato sem jo uporabil. Drugače pa imam na terasi še navadno (verjetno njivsko), ingverjevo, bananino, pomarančno, jagodno, jabolčno in pa seveda poprovo.

    OdgovoriIzbriši