četrtek, 16. maj 2013

10 dnevni post s sadno zelenjavnimi sokovi

Pred 10 leti sva z mojo v bistvu čez noč sklenila, da bi iz najinih jedilnikov črtala vse mesne izdelke razen rib in morskih sadežev. Že pred tem sva črtala vse ostalo meso in ostala samo na piščančjem in puranjem mesu. Čeprav sva se na začetku malo lovila, kaj kuhat in kaj pripravljat, nama je šlo s časom vse bolje in sedaj sploh nimava več želje po teh mesnih izdelkih. Ne premamijo me niti pripravljene jedi na piknikih. Večkrat se zgodi, da nam "mesojedci" na piknikih pojedo večino zelenjave in sira, kljub izobilju mesa. 
Za naslednji korak - post, se je misel v meni poigravala kar nekaj časa. Kot pa vse druge ideje, je tudi ta ideja morala dozoreti. Kljub temu, da sem človek, ki ima rad izzive, pa post nisem vzel kot izziv, ampak se je bilo tokrat treba malo bolj pripraviti in razščistiti nekatere pomembne stvari. Napačno je, da gredo nekateri v post samo zato, da bodo shujšali. Po vseh prebranih informacijah, sem se odločil, da naredim post v smislu samoočiščenja telesa tako fizičnega in psihičnega. Če pogledan nazaj bi moral to narediti že takrat, ko sem se odpovedal mesu, vendar pa bolje pozno kot pa nikoli. 
Kaj sploh je post? Post pomeni, da ne jemo trde hrane, katero mora telo prebaviti in se nalaga v prebavnih organih, ampak pijemo samo tekočino. Tu je mišljena voda, čaji, sadno zelenjavni sokovi oziroma kakšni drugi napitki. Odločil sem se za 10 dnevni post s sadno zelenjavnimi sokovi, kateri je najbolj varen in primeren za prvič, saj s sokovi telesa ne izstradamo. S sadno zelenjavnimi sokovi vnesemo v telo veliko koristinih in potrebnih snovi, z njimi pa v veliki meri  ne obremenujemo prebavil.

V neki vrsti je tole tudi reklama za sokovnik Omega 8006, za katerega lahko rečem, da je izvrstno opravil svoje delo.  V 10 dneh je bil 40 krat v uporabi, saj sem 4 krat na dan sočil sadje in zelenjavo. Sočil sem različne vrste sadja in zelenjave, po prvem dnevu pa sem izdelal 4 osnovne sokove, katerim sem dnevno dodajal različne še različne druge sestavine.

Dan sem začel zjutraj s sokom iz jabolk, pese, korenčka in limone.


Malica je bil sok iz pomaranč, banane in ananasa.


Kosilo je bil sok iz mlade špinače, špargljev, grozdja in mete.


Za večerjo pa sok iz kumare, hrušk, kivija, ohrovta in melise.


Poleg naštetih sestavin sem uporabljal še stebelno zeleno, pšenično travo, ingver, grenivke, česen, radič, rabarbaro in limete. Te sestavine so bile kot dodatki dodane k zgoraj omenjenim sokovom. Včasih sem naredil tudi čisto naključno mešanico samo zelenjavo, ki pa rajši ni za objavo, ker je bilo tak sok res težko spiti. Med sokovi sem pil filtrirano vodo in enkrat na dan čaj. Vse tekočine, ki sem jo spil na dan, je bilo 3 do 3,5 litra.

Po dnevih:
1. dan - je bilo brez posebnosti, samo čuden občutek, ker ni bilo treba kuhat
2. dan - zjutraj prvi glasovi kruljenja v želodcu, saj telo ni bilo navajeno, da spet ni zajtrka zjutraj
3. dan - pozabil na lakoto in začel normalno funkcionirati (isto omenjajo drugi v svojih zapisih)
4-8. dan -  telo se je že navadilo, da ni trde hrane, počutje je dobro, energije dosti, vsak dan na dolgem spehodu, vsak dan brez problema na veliko potrebo, vendar v manjši količini
9. dan - v glavi se pojavi misel, da bo jutri konec in v nos mi začenja zaznavati vonj pripravljenih jedih
10. dan - do popoldneva brez problema, za zadnji sok pa sem se moral precej potruditi, saj se mi niti ni dalo spet sočiti, ampak razčistim v glavi, da je treba še tole narediti in končam. 

Ker sem se tempiral na 10 dni posta, bi bilo brez močne volje zelo težko nadaljevati, če bi se odločil potegniti še kakšen dan.

Na koncu lahko zapišem, da je za mano še ena zaenkrat pozitivna izkušnja več, v kateri sem s pozitivnim pogledom na zadevo spoznal, da je potrebno telo vsake toliko časa očistiti in mu ponuditi možnost za samoozdravitve. Post je priporočeno izvajati dvakrat letno, najbolje spomladi in jeseni, tako da me jeseni čaka druga kura. Za informacijo lahko povem, da sem v 10 dneh izgubil 7 kilogramov, kot pa sem že omenil, post ni bil mišljen kot hujšanje.

Upam, da tega zapisa ne bo povzel kdo iz vlade in začel soliti pamet, da se plače lahko znižajo, saj se da preživeti tudi brez hrane. 

Še vedno pa imate možnost, da sodelujete v giveaway-u, ki poteče 17.5.2013 ob 23.59 uri na spodnjem linku.

http://easy-recepti.blogspot.com/2013/05/moj-prvi-giveaway-hedgie.html


23 komentarjev:

  1. mmm že samo izgledajo super, kako so šele dobri :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jah, kaj naj rečem ... čestitam. Priznam, malo sem ti "foušna", saj sem še daleč od tega, da bi se lahko odločila za takšen post. Mogoče ... nekega dne ... takole, prostovoljno.
    Tile sokovi res zelo privlačno izgladajo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vsaka ti čast DB, res kapo dol... Tudi meni ne bi škodil takšen post, kvečjemu bi bil še zdrav, ampak bi rabila verjetno potem doma še tebe, ki bi mi to pridno pripravljal, da se jaz ne bi niti približala kuhinji...he he he... Pa naj tvoja boljša polovica ne zameri takšnemu komentarju, ker imam tuda sama doma boljšo polovico in dva nadobudneža, ampak v kuhinji ni tako vešč, je pa zato pri drugih stvareh, za kar sem zelo hvaležna.
    Pa lep pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi z moje strani čestitke! Tudi sama sem prepričana, da se je občasno dobro prečistiti. Me pa nekaj zanima: grozdje v tem letnem času - misliš, da ni zaradi vseh teh km preveč obdelano s kemikalijami?

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo! Jaz sem pred 3 tedni ukinila vas sladkor in začela ločeva hrano in piti podobne sokove. Moram pa reči, da si sploh ne predstavljam, da bi pila samo sokove, saj sem že tako kmalu lačna :). Mogoče pa poskusim vsaj en vikend, ko bom doma in bo lažje, pa mogoče še kakšen dan potegnem :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Špela, grozdje sem moral sprejet kot neke vrste kompromis. Že tako nisem imel več ideje kaj še uporabiti, da bodo sokovi pitni in to vseh 10 dni. "Tolažim" se s tem, da vso sadje namakam v razstopini sode bikarbone in potem še dobro operem, kot večino sadja, ki ga kupim.
    V današnjem svetu je tako ali tako že vse zastrupljeno. Nihče ne more zagotoviti, da je njihova zelenjava ali sadje neoporečno. Že vsa zemlja je onesnažena, prav tako pa zrak in voda. Vse sestavine, ki so nujno potrebne za rast rastlin in sadja. Tega se ne da popraviti, lahko pa samo malo oblažimo vzroke. Naprej je treba gledati pozitivno, pa čeprav je težko.

    OdgovoriIzbriši
  7. Čestitke! Pa kako lepi sokci so nastali!

    OdgovoriIzbriši
  8. O, lepo! To je bil pa kar obilen post :) Lepo si poskrbel zase, prepričana sem, da se super počutiš.Eno mini vprašanje - si klistir pozabil omeniti, ali si šel skozi brez?

    OdgovoriIzbriši
  9. Kletika, glede tega sem imel kar nekaj pomislekov. Predno sem začel, sem se na celotno zadevo pripravil. S prebavo pred začetkom nisem imel problemov in sem sklenil, da če se mi ustavi, da bom s postom raje prekinil ali pa šel še čez ta predsodek-klistriranje (vem, da je to le neke vrste moški predsodek). Na koncu je bilo tako, da se moja prebava ni spremenila (celo isti ritem sem imel), tako da sem vsaj enkrat dnevno odvajal, nekatere dni pa celo dvakrat. Sem pa pozabil omeniti, da sem dnevno spil tudi kozarec razredčene zeljnice (pa še vedno ni bila pitna), katera mi je verjetno pomagala, da ni bil potreben klistir.

    OdgovoriIzbriši
  10. Čestitke in super, da si se odločil za ta korak! Sama načrtujem post poleti, ko bodo študijske obveznosti mimo in veliko domačih pridelkov (upajmo :)).

    Zanima me le, kaj meniš, lahko namesto sokovnika uporabim blender, saj sokovnika nimam?

    P.s. dober dokumentarec na to temo je Fat,Sick and Nearly Dead, priporočam.

    OdgovoriIzbriši
  11. ... sva črtala vso ostalo meso...
    Se opravičujem, ampak tole me je tako žulilo, da moram pripomniti, da se prav napiše z 'vse'.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala za pripombo in sem že popravil. Priznam, da pišem včasim malo preveč po domače in ne gledam če je vse slovnično pravilno.

    OdgovoriIzbriši
  13. Čestitke za tale post. 10 dni ni kar tako! :) Tudi sama se odločam za nekaj takega, samo na začetku ne za 10 dni. Zame bo za prvič dovolj že npr. 3. :)

    So mi pa tile sokci še toliko bolj všeč, ker se kaže tudi na izgubi kilogramov. :)) Domnevam, da jih nisi v tem času pridobil nazaj. Ali pač?

    OdgovoriIzbriši
  14. KOt sem že omenil, tega nisem počel zaradi kilogramov. Sem pa v teh dneh že pridobil nazaj 4 kilograme.

    OdgovoriIzbriši
  15. Čestitke!

    Se pa tudi jaz pripravljam na tole, verjetno bom začela že konec tedna in upam, da bom dovolj močna, da bom vztrajala. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdravljen in bravo za ta korak. Tudi sama sem mnenja, da je potrebno telo vsake toliko časa prečistiti in ravno zato sem si lansko poletje kupila sokovnik Alpha. Imam eno vprašanje: ali grozdje sočiš s peškami ali brez? Drugače pa super receptki in se bom spomladi tudi sama lotila "očiščevalne kure" ... samo ne vem, če bom zdržala 10 dni. Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Itak da s peškami. Tudi vino se dela s peškami ;)
      Če bi probal izločit peške bi bilo preveč dela. Poleg tega pa je v peškah ravno najbolj zdravi del soka. Ne vem kako je pri grozdju, vem pa da je v grenivkinih peškah.

      Izbriši
  17. Ker nimam sokovniia, me zanima, če mislite da bi bil učinek enak, če bi uporabila Nutribullet (blender)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V nutri bulletu se lahko naredi smoothie in ne samo sok, razne če bi potem vsebino precedila. Pri postu je poanta v tem, da ne uživamo trde goste hrane, saj jo mora potem želodec prebaviti. Pri sokovih nima skoraj ničesar za prebaviti, pri smoothiju pa je v bistvu kaša, ki pa jo je potrebno vseeno še malo predelati v želodcu.
      V bistvu je pa je to vseeno lažja varianta posta, ker te kaša malo bolj nasiti kot samo sok. Vsaj občutek je tak.

      Izbriši
  18. sem velik pristaš teh postov tako da super.enega sem tudi sama izvela mesec dni nazaj s sokovi dr.steinberger in se počutila super.tudi v prihodnje sledi še eden.
    čestitke...

    OdgovoriIzbriši
  19. Mene pa nekaj drugega zanima :) zakaj si ukinil vse meso? Moralni zadržki ali ti samo ne odgovarja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Večino zaradi zdravja, spadajo pa zraven tudi moralni zadržki.

      Izbriši