sreda, 1. maj 2013

Presna jagodna torta


Na praznik dela, se je ob 8 uri zjutraj že veselo vrtel moj multipraktik in sekljal sestavine za presno tortico. Ker nas je večina blogerjev začelo objavljat presne sladice, ki prekašajo vse navadne sladice, sem danes zopet jaz na vrsti, da predstavim mojo presno jagodno tortico.  Recept sem zasledil na blogu Živeti preprosto zdravo, količina sestavin in izvedba pa je bila v mojih rokah. Pri presnih tortah je tako, da pri njih res ne moreš zgrešit pri izdelavi, potreben pa je malo boljši sekljalnik oziroma multiprakik. 

Presna jagodna tortica je bila sestavljena iz:
Testo:
- 200 gramov lešnikov
- 100 gramov datljev
- 25 gramov kokosovega masla
- žlica vode

Krema:
- 250 gramov indijskih oreščkov
- 300 gramov jagod
- 4 žlice agavinega sirupa
- 100 gramov kokosovega masla
- žlica limoninega soka


Lešnike, datlje in indijske oreščke čez noč  namočimo v vodo. Zjutraj odcedimo, lešnike in indijske oreščke pa obrišemo v papirnato brisačo. Najprej zmeljemo lešnike in jih odstanimo iz posode. Nato v multripraktiku zmeljemo datlje in stopljeno kokosovo maslo v pasto in jim dodamo zmlete lešnike. V tortni model natresemo malo mletih lešnikov, nato pa nanje stresemo nastalo mešanico in jo s pritiskanjem z ravnim dnom kozarca poravnamo. 
V multipraktiku na zelo fino zmeljemo indijske oreščke. Dodamo očiščene jagode, agavin sirup, stopljeno kokosovo maslo in limonin sok. Vse skupaj zelo dobro zmeljemo in zmešamo tako, da nastane krema. Kremo zlijemo v tortni model in jo zravnamo. Torti model postavimo vsaj za 5 ur v hladilnik, da se krema utrdi. Na koncu tortico po želji dekoriramo, jaz sem tokrat uporabil narezane jagode.


Ta tortica je bila sestavljena v nastavljivem tortnem obroču z mero nastavljeno na 22 cm premera, pri tem je iz sestavin nastalo testo višine 1 cm in 2,5 cm kreme.


Tortica je čakala na razrez 5 ur v hladilniku in 15 minut do popolnega uničenja. Pri nas sladice ne morejo prekoračit čas roka trajanja .  



Presna jagodna torta je res preprosta za izdelavo, kot večina presnih sladic.  Pozivam vse tiste skeptike, ki še niso puskusili presne tortice, da si jo pripravijo doma, saj verjamem da jih bo večina navdušenih  nad temi preprostimi presnimi sladicami.


35 komentarjev:

  1. Noro lepa! Seveda pa verjamem, da tudi odlična!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, krasna! Bo treba zavihat rokave, veš, jaz presne torte še nisem delala (no, nisem uspela). Pa še blender imam tako švohoten....

    Kakorkoli, tale je res, res lepa :). Vse pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovita je! Take nežne barve. Mislim, da bi jo bila vesela tudi kakšna mala princeska, ki sanja o roza torticah

    OdgovoriIzbriši
  4. Res je zanimivo, kako iz indijskih oreščkov nastane tako dobra krema, kot neke vrste skuta. Že pri Gurmet forever in njeni presni gibanici sem se čudil, sedaj pa se še sam to preizkusil in zagotovo deluje.
    Me pa veseli, da so vam všeč takšne preproste tortice.

    OdgovoriIzbriši
  5. Malo pozen komentar, vendar iz srca.
    Čudovita je!

    OdgovoriIzbriši
  6. Wau, sliši se superrrr! In tako lepa, preprosta!

    OdgovoriIzbriši
  7. tole mam dans za sprobat. pa vse pohvale: super se mi zdi, da vedno napises, koliko mase je v cm, ker to je res uporaben podatek ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tudi za mene so podatki o cm kar dost važni. Tako vsaj vem, kako velika bi morala torta izgledati.

    OdgovoriIzbriši
  9. preizkušeno - ODLIČNA TORTA in zelo enostavna za jo pripraviti! Hvala za perfekten recept. Torto smo delale tri punce, vse smo prvič pripravljale presno sladico in vse ZELO zadovoljne z rezultatom! Torta je zmanjkala v 24-ih urah :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da mi uspelo prepričati še nekaj preizkuševalk novih receptov.
      p.s. Je pa 24 ur kar veliko za takšno torto ;) Pri nas jo zmanjka v pol ure.

      Izbriši
  10. Ker nameravam narediti eno od presnih tortic (odločam se med borovničevo ali jagodno) me zanima ali bi lahko uporabila zmrznjene jagode. Pa vse pohvale za lepe tortice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Glede zmrzjenih jagod imam slabe izkušnje. Še nisem našel takšnih, ki bi bile dovolj sladke, zato se bojim, da ne bo krema prekisla, razen če bi se dodala še kakšan žlica agavinega sirupa več. Za okrasit pa zmrznjene jagode sploh niso, ker ko se odtalijo postanejo mlaka rdeče barve.
      Pa hvala za pohvalo za tortice ;)

      Izbriši
  11. Res super recepti. Vse pohvale :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Včeraj naredila tortico. Kljub temu, da sem pozabila dodati limono, je torta požela same pohvale :). Govorim v pretekliku, ker je seveda ni več :).

    OdgovoriIzbriši
  13. Zdravo!

    Tale tortica izgleda krasno! :) Bi pa imela eno vprašanje: Ali morda veš, kaj bi lahko uporabila namesto oreškov (obojih- datlji so ok), da bi še vedno funkcioniralo? Moja hči je namreč na dieti brez mleka, jajc in oreškov in bi ji vseeno probala kaj takšnega pripravit. Vem pa, da to potem ni več ista tortica :)

    Lp, Sandra.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena,

      za takšno jagodno tortico ne bi vedel kaj bi funkcioniralo, ker je drugače kot z oreščki še nisem delal. Se pa daje v presne tortice za kremo avokado. Mešanice avokado - jagoda pa še nisem probal, tako da ne bi vedel če gre skupaj.

      Izbriši
  14. Danes sem naredila tolo tortico in moram povedat, da je odlična!

    OdgovoriIzbriši
  15. :) Mi smo jo imeli danes in moram napisati, da je ZAKON! Polek tortice pa sem naredila še par verrinčkov.
    Povezava

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Še ena zadovoljna uporabica se je javila. Me zelo veseli!!!

      Izbriši
  16. Kaj lahko uporabim namesto lešnikov? Žal sem alergik, pa bi zelo rada preiskusila presne dobrote. Je kakšna alternativa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta bo kar malo težka ;)
      Težko narediš presno sladico brez mase, ki bo dovolj stabilna, da bi sama stala, razen če jo delaš v kozarcu ali šalčki. Krema še nekako gre, tako da namesto indijskih oreščkov daš 2-3 banane, vendar se potem tudi okus spremeni. Lahko daš namesto banane tudi kokos, pa je spet drugače okus in ni več samo jagodna tortica.

      Če ne želiš čisto presno sladico lahko malo improviziraš in namesto spodnje plasti zmešaš stopljeno maslo in zdrobljene piškote. Pri kremi zmiksaš jagode in banane ter agavin sirup in kokosovo maslo, da nastane gosta zmes, jo preliješ na piškotno podlago in postaviš v zmrzovalnik za nekaj ur.

      Izbriši
    2. multipraktik je najboljši

      Izbriši
  17. Še eno vprašanje. Kaj uporabljaš za mletje oreščkov? Doma imamo namreč boben za mletje oreščkov in moram reči, da svoje delo preveč temeljito opravi. Nastane moka. Jaz bi pa rada micno večje koščke, da je bolj stabilna podlaga.

    OdgovoriIzbriši
  18. kaj lahko dam namesto kokosevega masla

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kokosovo maslo je sestavina, ki drži maso skupaj, brez tega, bi se tortica razlezla. Da se narediti tudi varianto z agar agarjem ali želatino (samo je treba zmes segreti in zmešati skupaj), vendar potem tehnično, ne gre več za presno tortico.

      Izbriši
  19. Zdravo,
    Katero kokosovo maslo naj kupim? Tisto trdo v kosu,ali mora biti mehko iz kozarca?
    Lp
    Janja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najboljša izbira so narafinirana in to so tista v kozarcu.

      Izbriši
  20. Pozdravljeni,
    Zanima me ali bi lahko namest jagod uporabila kaksno drugo sadje (banane, ananas..?) Ker ni sezona jagod.
    Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda se da uporabiti tudi drugo sadje. Na blogu je še nekaj drugih receptov za presne torte, samo zgoraj v desni okvirček "Poišči na blogu" vpišite "presna torta" kliknite Išči in dobite še druge recepte o tortah. Zelo podobna kot tale so še malinina, pomarančna, borovničena, limetina itd

      Izbriši
  21. Pozdravljeni!
    danes sem delala to torto in je uspela. Edino blender za mletje oreščkov je zelo švoh. Oreščke sem morala prej sesekljati pa potem čakati, da se je pregreti blender shladil.. Katerega naj kupim, da bo vse tako enostavno, kot na videu

    OdgovoriIzbriši
  22. Greetings! I just wanted to thank you for the published entry!
    You have helped us too much! We are glad we have found this source here.

    Visit my page: 대구오피
    (jk)

    OdgovoriIzbriši
  23. You can now easily login for a favorite online casino
    and click on the mobile tab. Not everybody is able to find
    a very good site as a way to make use of the cheap deals and entertainment though.
    Nowadays gaming websites provides best features and functionalities
    that assure an interactive platform.강남안마

    OdgovoriIzbriši