torek, 9. julij 2013

Rižota z lisičkami


Rižota z lisičkami
Če kaj hodite v gozd, potem že veste, da so nekatere vrste gob že začele rasti. Sezona lisičk naj bi bila že v polnem teku, čeprav priznam, da jih ne hodim nabirat sam. Tokrat sem od dobrih znancev dobil cca 400 gramov sveže nabranih lisičk, ker jih vseh sami niso mogli "pospraviti".  Ostalo mi je samo, da jih očistim, operem in iz njih pripravim rižoto. 

O kuhanju rižote sem že pisal v prejšnjih objavah, za tiste ki pa tega ne boste iskali, pa še enkrat čisto na kratko.

Za rižoto z lisičkami sem uporabil
- 1,5 skodelice riža
- 350 gramov lisičk
- 2 šalotki
- 3 vejice timijana
- 3 večje vejice peteršilja
- 1 dcl belega vina
- jušno osnovo (zelenjavno)
- košček masla
- parmezan

Lisičke očistimo, operemo in večje razpolovimo oziroma jih narežemo na manjše kose. V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo nasekljano šalotko in jo na kratko prepražimo. Dodamo riž, katerega na kratko prepražimo da postekleni, nato pa ga zalijemo z vinom. Ko riž posrka tekočino dodamo lisičke, prepražimo, nato pa zalijemo z dvema zajemalkama jušne osnove. Osmukamo 3 vejice svežega timijana in lističe dodamo k rižu.  Na srednji jakosti počasi kuhamo in mešamo, da riž popije tekočino. Tekočino dodajamo po zajemalkah, s tem da počakamo, da riž popije prejšnjo tekočino. Riž je kuhan v 15 do 18 minutah. Na koncu dodamo košček masla, nasekljan peteršilj in premešamo. Rižoto z lisičkami postrežemo na krožnike in čez naribamo malo parmezana (meni ga je spet uspelo naribat preveč). 

Rižota z lisičkami

Preprosto pripravljena in nadvse okusna rižota z lisičkami.

Ker pa mi včasih vražiček na rami šepeta v levo uho, pa si nisem mogel, da nisem nahecal moje, da je znancem poslala SMS z naslednjo vsebino : "D je rekel, da bi prinesel torto, pa trenutno ne more, ker ga zvija v trebuhu in je na urgenci!   Ma, smo se hecali, rižota je bila super."  Še dobro, da imamo takšne znance, ki imajo včasih kakšnih sestavin preveč in jih delijo, pri tem pa še razumejo hec.


8 komentarjev:

  1. Tudi sama pripravljam takšno rižoto. Všeč mi je ravno zaradi svoje preprostosti v pripravi in vendar čudovitega okusa. Lisičke pa nabiram sama. Poleg sprostitve in rekreacije, je čudovit občutek, ko zagledaš živo rumeno nežno krasotico, ki se ti kar sama ponuja, da jo utrgaš.

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept se mi zdi dovolj preprost, da se še sama kaj takšnega lotim in poskusim... :). Me pa zanima kakšna je razlika v okusu med šalotkami in čebulo in če šalotke lahko nadomestim s čebulo?
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Simona, razlika je v tem, da je šalotka veliko bolj nežna po okusu (se je no čuti toliko), da ne ubije nežnega okusa lisičk.
    Drugače pa lahko brez problema zamenjaš šalotko s čebulo. Še bolje je da bi uporabila mlado čebulico, bi bilo tudi uredu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnjama! Si jo grem lih kar naredit z lisičkami, ki sem jih zjutraj nabrala. Škoda samo, da nimam parmezana, ampak bo ziher vseeno odlična (:

    OdgovoriIzbriši
  5. Anita upam, da ni bila pozna večerja, ker gobe so malo težke za večerjo ;).

    OdgovoriIzbriši
  6. Temu se reče gospa rižota! Čisto po mojem okusu:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Nina. To je tudi moja najljubša rižota.

    OdgovoriIzbriši