sobota, 26. april 2014

Pesto iz špargljevih vršičkov

Asparagus pesto making of

Verjetno vsi poznate originalni pesto Genovese, ki je sestavljen iz bazilike, pinjol, česna, soli, olivnega olja in parmezana. Ker smo tudi  mi smo veliki ljubitelji pesta na vse mogoče načine, sem se odločil, da poskušam narediti neko novo verzijo pesta, ki je še nisem zasledil pri nas. Res je da so nekateri že delali pesto iz špargljev, jaz pa sem se odločil, da naredim pesto iz samo najboljših delov špargljev in to iz samih vršičkov. 

Ker šparglje kupujem pri Žiberju - Gospodar sonca ob sobotah na Ljubljanski tržnici, vem da pri njemu dobim kvalitetno robo. Za informacijo sporočam, da so se prejšnji teden že začele mlade artičoke (nekaj receptov zadnje sem objavil že lansko leto), zato pohitite z nakupom, saj bo letošnja letina samo še kakšen mesec. 

Asparagus and artichokes

Pesto iz špargljevih vršičkov
- 25 vršičkov špargljev (šopek tanjših špargljev)
- 50 gramov pinjol
- 2 stroka česna
- pol dcl domačega olivnega olja
- 50 gramov trdega ovčjega sira Pecorino
- sol in poper

Če želite izbrati bližnjico lahko pesto naredite v sekljalniku ali blenderju, vendar pa je pesto v prvotne namenu tlačenka, zato se pravi pesto naredi v možnarju. 
Šparglje operemo in jim odrežemo vršičke. 

Asparagus peaks
V manjši kozici zavremo malo vode in v njej 1 minuto blanširamo vršičke špargljev, nato pa jih takoj potopimo v hladno vodo, da se ohladijo in s tem preprečimo, da bi se zaradi notranje toplote razkuhali. V večjem možnarju stremo pinjole in česen, jim dodamo ohlajene špargljeve vršičke, solimo in popramo ter zalijemo z malo olivnega olja. Ko so vse sestavine dobro zmečkane in premešana, dodamo sir, premešamo in po potrebi dodamo še olivno olje, da dobimo pravo gostoto pesta. 

Za tako pripravljen pesto je najbolje, da se ga porabi takoj, lahko pa ga shranite v dobro zaprtem kozarčku v hladilniku vsaj do 3 dni ali pa ga celo zamrznete in ga shranite za daljše obdobje. 

Asparagus pesto in jar

V bistvu sem s tem receptom poskrbel, da lahko iz enih špargljev pripravim 3 različne jedi. Iz vršičkov naredim pesto, ki ga imam lahko za naslednji dan, srednji del špargljev porabim takoj za rižoto ali kaj podobnega, spodnje olesenele dele pa sploh ne mečem več stran, ampak  jih dam kuhat z ostalo zelenjavo za našo psičko.


 

7 komentarjev:

  1. O super pogruntavščina :) obožujem šparglje in tudi pesto, tak da ta recept definitivno moram preizkusiti :) yumm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nam že počasi čez ušesa ven gledajo. Sam vseeno si jih je treba sedaj privoščit, dokler so še.

      Izbriši
  2. idej ti res ne zmnanjka, super!;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je že kar problem, pogruntant kaj čisto novega. Majhna sprememba je pa vseeno.

      Izbriši
  3. Danes sprobano. Odlično! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Jaz si že delam zalogo za kasneje.

      Izbriši