petek, 9. maj 2014

Domače ajdove testenine in trnič

Domače ajdove testenine, pesto iz špargljevih vršičkov in trnič close up
 
Kar nekaj časa je že minilo, ko je bil uradno predstavljen velikoplaninski trdi sir Trnič. Po izzivu, ki sem ga sprejel za 28 dnevno dieto 2 gasilske brigade (v originalu The engine 2 diet), kjer med ostalim tudi ni  laktoze, sem se že zelo veselil uporabe trniča, ki sem ga prejel ob uradni predstavitvi. Predstavitev sira trnič sem opisal v objavi Trnič na vsako mizo, uradna stran pa se nahaja tukaj - Okusi Kamnika

Velikoplaninski sir Trnič

Sedaj pa k izdelavi domačih ajdovih testenin. Izdelava domačih testenin ni problem, sploh če jih delate iz navedne moke, kjer je prisoten gluten. Okvirni recept kjer ne morete zgrešiti je, da na 100 gramov moke dodamo eno jajce. 
Problem pa se pojavi, ko hočemo narediti testenine iz brezglutenske moke, kot je naprimer ajdova moka, ki ne vsebuje glutena. Ajdove testenine, ki jih lahko kupimo v trgovinah so skoraj vedno narejene še z dodatkom navadne moke (da je dodan gluten, ki poveže moki), ker so testenine iz samo ajdove moke krhke in se lomijo. Če pa kljub vsemu želite izdelati domače in to 100 % ajdove testenine pa lahko uporabite naslednji recept. 

100% ajdove testenine:
- 250 gramov ajdove moke
- 100-125 ml vrele vode (odvistno od vrste ajdove moke)

- tapiokina moka za pomoč pri valjanju 

Pri izdelavi domačih ajdovih testenin je treba delati vse hitro, saj se testo iz ajdove moke hitro izsuši in se zato tudi testenine lomijo. Pametno je, da si vse pripravite že vnaprej, kar pomeni, da vodo, kjer se bodo testenine kuhale med izdelavo testenin že zavrete.  
V posodo presejemo ajdovo moko. V manjši kozici zavremo vodo in z njo zalijemo moko ter jo z leseno žlico vmešamo.  Z leseno žlico mešamo, da se voda in moka sprimeta, nastanejo drobtine, nato pa na hitro zamesimo testo. 

Domače ajdove testenine

Za lažje valjanje uporabljam tapiokino moko, saj nima okusa, prav tako pa naj bi bila brez glutena. Sama tapioka ne vsebuje glutena, proizvajalci pa včasih goljufajo in zraven vmešajo tudi navadno moko, tako da tistim, ki imaste caliakijo svetujem previdnost oziroma uporabo druge moke. 

Ajdovo testo na tapiokin moki razvaljamo, ga še malo pomokamo, nato pa kar z nožem razrežemo na trakove. Takoj, ko so trakovi narezani, se še niso izsušili, zato jih takoj zmečemo v vrelo vodo, kjer se kuhajo 2-3 minute. 

Domače ajdove testenine narezane

Tokrat sem testenine odcedil in še vroče zmešal z pestom iz špargljevih vršičkov, ki je bil objavljen na blogu. In spet se lahko ugriznem v jezik, ker sem že zadnjič pisal, da letos ne bom objavil več receptov s šparglji.

Čez testenine pa sem naribal malo odličnega velikoplaninskega sira trnič. 

Domače ajdove testenine, pesto iz špargljevih vršičkov in trnič

Čeprav gre za tri močne okuse : ajda, šparglji in trnič, pa menim, da so se vsi trije lepo povezali. Trnič je celotno zadevo postavil samo še na višjo raven, saj ima zelo specifičen okus in ne gre za navaden sir, kot je parmezan. 

p.s  Ja vem, da bi lahko ajdovo testo zvaljal tanjše ;)

4 komentarji:

  1. Njam njam!
    Ps valjal bi lahko kar na ajdovi moki, pa ne rabis tapiokine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja res je, lahko bi jih kar na ajdovi razvaljal.

      Izbriši
  2. Zadnje čase bolj malo komentiram, ker sem manj za računalnikom. Vidim, da si medtem objavil kar nekaj zanimivih jedi.
    Tudi sama bi rada delala testenine doma, zadnjič sem naredila široke rezance (dooouuuge), ne spomnim se več iz katere moke, mislim, da sem mešala več mok. Zvaljala pa sem jih na ročnem strojčku za testenine (prvič preizkušen). Moram reč, da sem navdušena nad njim, saj zelo olajša delo in zvalja lahko na zelo tanke rezance.
    Tvoji so čisto ok, podobni italijanskim pizzoccherom, ki so dolgi cca 10 cm).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz imam strojček, pa ga bolj malo uporabljam. Mi je lažje in hitreje kar z valarjem in nožem zrezati.

      Izbriši