ponedeljek, 14. julij 2014

Čokoladno borovničeva tortica

Chocolate blueberry cake front

Zadnje čase se posvečam pripravi tortic in ostalih sladic, ki so zares enostavne za pripravo, po izgledu in okusu pa prepričajo tudi  tiste, ki imajo srečo, da jih poizkusijo. Ena takšnih, ki nas je prepričala, poleg tega pa je še preprosta za izdelavo, je sigurno čokoladno borovničeva tortica. Če pa ste bolj za presno varianto tortice, potem vam predlagam recept za Presno borovničevo tortico.

Čeprav imam zelo rad navadne borovnice, pa se tudi takšnih velikank kot so ameriške borovnice, ki so vzgojene doma, ne branim. Res je, da ko jih prerežeš nimajo tiste značilne modro vijolične barve,  po okusu pa se jim zelo približajo.

Chocolate blueberry cake left side

Čokoladno borovničeva tortica
Biskvit:
- 3 jajca
- 120 g rjavega trsnega sladkorja
- 60 g masla
- 0,5 dcl vode
- pol žličke vinskega kamna (pecilni prašek)
- 80 gramov pirine moke
- 60 gramov mletih lešnikov
- 20 gramov nesladkanega kakava
- naribana lupinica ene limone
- ščep soli

Krema:
- 500 g mascarpone sirčka
- 2 žlici mletega sladkorja
- 150 g temne čokolade (81%)

 Okrasitev:
- 250 g borovnic

Chocolate blueberry cake whole close
Jajca in sladkor v mešalniku stepamo toliko časa, da se sladkor razstopi in masa postane puhasta ter naraste (cca 7-10 min). V manjši kozici na najnižji temperaturi stopimo maslo in ga skupaj z vodo vmešamo v jajčno maso. V maso presejemo moko, vinski kamen in kakav, dodamo sveže naribano limonino lupinico, mlete orehe in ščep soli. Z lopatko vse sestavine na rahlo vmešamo skupaj ter maso prelijemo v namaščen in pomokan tortni pekač premera 26 cm. Pečemo v ogreti pečici cca 35 minut na 170 stopinjah. Če je biskivt pečen preverimo s suhim zobotrebcem. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pekač postavimo na rešetko, da se hladi. Po 5 minutah lahko odstranimo obod tortnega pekača, da se biskvit ohladi.

V parni kopeli stopimo čokolado in jo pustimo, da se rahlo ohladi. Z mešalnikom zmiksamo mascarpone s sladkorjem v kremo in ji dodamo ohlajeno stopljeno čokolado. Vse skupaj na hitro zmiksamo, da dobimo čokoladno kremo. S kremo napolnimo vrečko za dekoriranje in na poljuben način nabrizgamo kremo po vrhu ohlajenega biskvita. 

Na koncu tortico okrasimo z borovnicami.

Chocolate blueberry cake close up

Katere borovnice pa so vam ljubše? Verjetno bo največ komentarjev, da navadne domače ali pa se motim?



9 komentarjev:

  1. Gozdne. Take, za katere laziš v najbolj strm hrib, si popraskaš noge z resjem, preskakuješ potoke in domov prineseš 3 klope :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, čista zmaga.
      Potem pa se doma spraviš, da jih boš pojedl in seveda popackaš še belo mikico ;)

      Izbriši
  2. Ameriške imajo poseben okus in so mi boljše :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri meni pa je odvistno od dneva. Največkrat gozdne, včasih pa mi takšne črvste ameriška prav zapašejo.

      Izbriši
  3. Ameriških pravzaprav še nisem poskusila. Nekaj gozdnih imam zamrznjenih in mogoče bom vnučku za 4. roj.dan naredila prav nekaj takšnega, saj obožuje sadje in tudi borovnice.
    Torta je res lepa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Iz svojega otroštva se spomnim najboljše rolade na svetu - bila je iz preprostega orehovega biskvita (ko si nadomestil nekaj moke z mletimi orehi) in borovnic in sladke smetane.
    Soseda, ki je bila za en razred višje od mene, je to naredila tako dobro...in me je navdušila, tako da smo pri 12 ali 13 letih med počitnicami to pekle in se sladkale.

    Borovnice pa smo šle nabirati na Pohorje, že zjutraj.

    Ne vem, zakaj sem se zadnje čase spominjala te rolade. Bila je tako preprosta, a okus, ko se borovnice pomešajo s smetano in orehi, pa je vrhunski.
    Ta recept me je na daleč spominjal na to otroško veselje.

    Zato seveda: domače borovnice, iz naših gozdov!

    Barbara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi tale recept za biskvit je v bistvu zelo star, iz mojih otroških let.

      Izbriši