četrtek, 10. julij 2014

Malinova strnjenka

Malinova strnjenka front
Maline! Čudoviti sadeži poletja, ki vam z  nežnim okusom premamijo brnbončice in vas navdušijo, da si jih zaželite še. Tole se bere kot reklama, a ne?
Z malinami res ne moreš zgrešiti pri pripravi sladic. V tem času se dobijo sveže, pozimi pa so tudi iz zmrzovalnika dobre.  Mogoče nekaterim niso ravno najljubše, saj so polne majhnih koščic, od katerih se ti sigurno vsaj ena zatakne za zobe, potem pa se jo matraš odstraniti. To se je verjetno zgodilo že marsikomu, kljub temu pa sem danes za vas pripravil recept za preprosto malinovo strnjenko, ki je po izgledu nekaj podobnega kot Kokosova panna cotta s pasijonko, ki sem jo objavil zadnjič. 

Zakaj tokrat malinova strnjenka in ne malinova panna cotta? Sladica, kot je panna cotta je zaradi vsebnosti smetane in jogurta vseeno malo bolj puhasta kot pa ta moja malinova strnjenka. 

Malinova strnjenka top front

Malinova strnjenka:
- 300 g malin
- 300 ml sladke smetane (ni važno kakšne - alpska ali rastlinska)
- 3 žlice agavinega sirupa
- pol žličke agar-agar praška
- nekaj malin za okrasitev

Tokrat si ne bomo čistili koščic iz zob, saj bomo pri pripravi koščice odstranili. 
Maline pretlačimo, spasiramo ali pa zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nastalo kašo precedimo čez drobno cedilo, pomagamo si z žlico, tako da v cedilu ostanejo samo koščice. Tekočo malinovo maso v kozici zmešamo s sladko smetano, agavinim sirupom in praškom agar-agar. Na sredni vročini počasi segrevamo, da tekočina zavre, jo kuhamo še 2 minuti, nato pa jo odstavimo iz štedilnika. Pustimo jo 5 minut, da se malo pohladi, nato pa jo prelijemo v steklene kozarčke (ali skodelice) in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik, da se strdi. Okrasimo jo z nekaj svežimi malinami.

Malinova strnjenka close one

Ta recept sem imel pripravljen za objavo še predno sva se z mojo odločila, da iz najinih jedilnikov črtama vse mlečne izdelke živalskega izvora, kljub temu pa ga delim z vami, saj gre za preprosto in osvežujočo sladico.



9 komentarjev:

  1. Odgovori
    1. Hvala, preproste stvari so velikokrat najboljše.

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Po tako velikem številu malin,je morala bit zares malinasta barva ;)

      Izbriši
  3. O noro, jaz imam trenutno borovnice na voljo in bom probala z borovnic. P.S poročaj kako se obnese odstranitev mlečnih izdelkov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na začetku ti kar nekaj manjka, sploh če si ljubitelj sira, drugače pa še ničesar drugega ne pogrešam.
      Je pa najbolj zanimivo v trgovini, ko greš kar mimo vseh tistih dolgih hladilkov polnih mlečnih izdelkov in ti ni treba nič iskat med njimi.

      Izbriši
  4. Grem gledat, če jih najdem na vrtu za 300g :)

    OdgovoriIzbriši