petek, 18. julij 2014

Presne Mojito kroglice / Raw lime bites

Raw lime bites one

Vremenoslovci pravijo, da bo končno en vroč konec tedna, kar pomeni, da je pravi čas za osvežitev. In kaj paše k zabavam ob vročih poletnih dnevih? Enostavna in preprosta sladica, ki je še osvežujočega okusa. Zato si že danes lahko pripravite sestavine, da boste jutri lahko naredili osvežilne presne Mojito kroglice. 

Raw lime bites pieces

Meta je ena izmed mojih najljubših dišavnic oziroma začimb, ki mi letos spet "noro" raste na terasi. O mojem improviziranem vrtičku sem že pisal, prav tako o različnih vrstah mete, ki jih gojim na terasi. Kljub nameram, da povečam svojo zbirko mete, sem letos še vedno pri sedmih vrstah mete iz prejšnjih let. Ni lepšega, da ko se ti zalušta osvežilna pijača, stopiš na teraso ter natrgaš nekaj listov mete, ki so takorekoč vedno pri roki. 
Poleg tega letos ni takšnega poletja, kot smo ga bili vajeni pretekla leta, vendar še vedno paše priprava domačega Mojito napitka (največkrat v virgin-brezalkoholni varianti). Iz sestavin, ki jih uporabim v napitku so nastale presne Mojito kroglice, ki so pravi majhni, zdravi in osvežilni grižljajčki. 

Raw lime bites close up


Presne Mojito kroglice (cca 25 kom)
- 200 gramov mandljev
- 100 gramov datljev
- sok treh limet
- naribana lupinica 3 limet
- 30 listov mete (po želji za intenzivnost okusa)
- 2 žlici agavinega sirupa

Za alkoholno verzijo, nadomestite sok 1 limete za 0,03l belega ruma Havana ali primerljivega. 

Ker gre za presno sladico, si je treba sestavine pripraviti en večer prej oziroma vsaj 6 ur prej. Mandlje in datlje namočimo čez noč v vodi. Po namakanju jih speremo in osušimo.
Limete pustimo namočene cca 30 mnut v skledi tople vode v kateri raztopimo žlico sode bikarbone, nato pa jih dobro speremo in zdrgnemo, da odstanimo morebitne pesticide ali zaščitni vosek.
V blenderju zmeljemo mandlje, datlje, iztisnemo sok treh limet (pri alkoholni verziji dve limeti in 0,03 belega ruma), naribano lupinico treh limet, cca 30 listov mete in 2 žlici agavinega sirupa. Ko so vse sestavine dobro zmlete in nastane lepljiva masa, jo postavimo za 30 minut v hladilnik, da se ohladi, saj potem lažje oblikujemo kroglice. Iz te mase pride cca 25 kroglic (niso štete tiste, ki sem jih že med valjanjem namesto na krožnik vrgel v usta).

Raw lime bites one piece close

Intenzivnost okusa prilagajamo s količino metinih listov (ali pa belega ruma), vseeno pa imajo presne mojito kroglice osvežujoč okus in so pravi poletni osvežilni grižljajčki. 

Raw lime bites full
Kateri bi vam bili ljubši? Alkoholna  ali virgin verzija?

10 komentarjev:

  1. Katere mandlje pa namočimo: olupljene ali neolupljene? Drugače pa vsa pohvala za objavljene recepte in noro dobre ideje!!! lp Dani

    OdgovoriIzbriši
  2. Najbolje oboje. Kljub temu, da je olupljenim odstranjena lupinica, jih je pametno vseeno namočiti.
    Pa hvala za pohvalo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uau, tole izgleda pa super. Težko bi se odločila, katero verzijo bi naredila najprej. Hvala za super idejo, tudi na našem vrtu in balkonu je letos veliko mete.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za vsak dan navadno, za kakšno zabavo pa sigurno alkoholno ;)

      Izbriši
  4. Danes sem naredila te kroglice... Včeraj zvečer sem namočila neolupljene mandlje in datlje, ter vse ostalo pripravila po navodilih. Masa je res božanskega okusa, vendar pa je zelo pacasta in mokra :( Je to zato, ker so se mandlji in datlji res dolgo namakali? Bi morala dodat več mandljev? Kaj priporočaš za naslednjič? Hvala in lep dan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno so se datlji preveč napili vode. Drugič malo improviziraš in dodaš še malo zmletih mandljev, da dobiš malo bolj kompaktno maso, ki jo lahko oblikuješ.

      Izbriši