petek, 1. avgust 2014

Aronija in sokovi

Aronia Chokeberry close up
Se še spomnite ledenega časa Erik v vijolični embalaži, ki so ga polnile Ljubljanske mlekarne? Že takrat je bila aronija popularna, vendar pa je bilo v tistem ledenem čaju več sladkorja kot pa aronije. Zadnje čase pa skoraj na vsakem koraku prodajajo naravne sokove iz aronije, cena je takšna kot da bi prodajali zlato. 

Aronija ali Chokeberry je rastlina, ki obrodi skoraj črne plodove, katerim pripisujejo velike zdravilne učinke. Je še ena izmed mnogih, ki vsebuje cel kup vitaminov, mineralov in ostalih pomembnih bio aktivnih snovi. Zreli plodovi vsebujejo velike količine biofenolov, taninov, flavonoidov in antocianidov. Vseh zdravilnih učinkov je preveč, da bi našteval, zato si več o tem preberete na spletni strani Bodieko.si. 

Zaenkrat na žalost nimam možnosti, da bi sam vzgajal aronijo, sem pa odkril, da na Ljubljanski tržnici plodove aronije prodaja možakar iz kmetije Poček (na delu kjer so stojnice prodajalcev sadja, druga vrsta stojnic nasproti kontrolne tehnice). Mimoidoče sicer zelo zanima okus aronije, vendar pa ko jo poiskusijo se nihče ne odloči za nakup, saj imajo plodovi dokaj trpek okus. 

Aronia apple juice top

Pri nas pa pridejo plodovi aronije zelo prav, saj si sedaj v jutranje sokove sočimo še aronijo.  S sokovnikom Omega 8006, ki sem ga predstavil v objavi o moji novi pridobitvi in ga vsakodnevno uporabljam sedaj že več kot dve leti, lahko pišem samo dobre stvari. Res mi ni žal tega nakupa, tako da če se odločite, da si boste spremenili življenje in boste res pripravljeni na to, da si je potrebno vsak dan vzeti vsaj 10 minut za pripravo soka, potem nakup tega sokovnika zelo priporočam. 

Sok aronija-jabolko
- 3 zelena kisla jabolka
- cca 100 gramov aronije (skupaj s peclji)

Najboljša stvar sokovnika je ta, da ni potrebno paziti kaj dajete v sokovnik, saj bo le-ta iz vsega izstisnil sok. Cela jabolka narežemo na krhlje in jih skupaj s peščkami ter sredinskim delom spustimo čez sokovnik. Za njimi v sokovnik dodamo še plodove aronije, katere ni potrebno osmukati iz pecljev ampak jh kar z njimi sočimo. Na koncu vlijemo cca pol dlc vode, da z njim speremo sok, ki je ostal v sokovniku. Sok je malo trpkega okusa, vendar vseeno piten.

Aronia apple juice front whole
Sok aronija-jabolko-limeta
- 3 zelena jabolka
- cca 100 gramov aronije (skupaj s peclji)
- limeta

Izdelava je enaka kot pri zgornjem soku, samo s tem, da na koncu v sokovnik dodamo na krhlje narezano limeto ampak brez olupka. Sok je bolj osvežilen, trpek okus aroniji pa odvzame limeta.

Aronia apple lime juice front

Vam je okus aronije všeč? Ali pa ste med tistimi, ki jo še niste probali?



4 komentarji:

  1. Mi smo jo lani posadili, pa je nekaj obrodila, nisem pa še poskusila plodov. A samo v sok jih dajete?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Midva z mojo jih jema tudi kar tako. Imajo kiselkasto trpek okus in niso vsem všeč.

      Izbriši
  2. Nam so pa letos obilna dva grma pojedli ptički. To pot prvič, do sedaj so jih pustili pri miru. Posušene tudi niso slabe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Škoda. Bodo vsaj ptički zdravi ;)
      Posušenih pa še nisem probal.

      Izbriši