ponedeljek, 29. junij 2015

Bananin kolač z borovnicami in čokolado

Banana bread with blueberries and chocolate shot for blog post

Ali ste letos že nabirali borovnice? Jaz sem prejšnja leta malo lenaril, letos pa sem se odločil, da bom malo več časa preživel v gozdovih v okoliških hribih. In preživljanje časa v gozdovih se mi je obrestovalo, saj sem si tako spomladi že pripravil strategijo in si zabeležil mesta, kjer je največ borovnic. Pred cca dvema tednoma so bile borovnice že ta prave oziroma že dovolj sladke za nabiranje, da nisem bil med tistimi, ki so nabirali še kisle, čeprav že modro obarvane borovnice. In kam z vsemi borovnicam? Poleg borovničevih sirupov, marmelad, presni borovničevi torti, čokoladno borovničevi tortici, sladkih košaricah z borovnicami, so ostajale še za različne vrste hitrih in kot je že v navadi na tem blogu, zelo preprostih sladic, kot je bananin kolač z borovnicami in čokolado

Forest blueberries close up shot

Danes bom predstavil univerzalni in preprost recept za bananin biskivt, ki je brez jajc in mlečnih izdelkov ter ga največkrat uporabljam za pripravo bananinega kruha, v tujini bolj znan kot banana bread. Ta recept je tako univerzalen, da ga lahko uporabite za raznovrstne sladice, saj je razlika samo v tem, v kakšnem pekaču oziroma modelčku ga bomo spekli. Objave o baninem kruhu na mojem blogu ni, zato pa bodo objavljene različne izpeljanke, ki so prav tako odlične in včasih še boljše. Se sprašujete kako obogatiti preprost recept za bananin biskvit? Ena izmed boljših in trenutno dosegljivih stvari so borovnice. Borovnice pa se odlično ujemajo še s čokolado in v modelčku za kolače nastane preprost bananin kolač z borovnicami in čokolado. 
Banana bread with blueberries and chocolate close up on blueberry in chocolate

Ker smo pri nas veliki ljubitelji sadja in dnevno praznimo posode s sadjem na kuhinjskem pultu, si moram včasih nekaj banan skriti v omaro, da lahko le te popolno dozorijo, ker drugače teh sladic ne bi mogel pripravljati. Za pripravo bananinega biskvita rabimo zelo zrele banane, to so tiste, ki jih nihče več ne mara pojesti, saj je lupina že gosto pegasto rjava, sredica pa je sladka in bolj mokastega okusa. Takšne banane se z lahkoto zmečkajo in kmalu iz njih nastane gosto tekoča bananina kašica, ki nadomesti jajca v biskvitu, posledično pa je zaradi njih biskvit sočen in rahel ter POZOR - ima seveda okus po bananah.

Bananin kolač z borovnicami in čokolado

Banana bread with blueberries and chocolate shot for recipe

Biskvit
- 3 večje zrele banane (tiste, ki so že precej rjave)
- 130 g rjavega trsnega sladkorja
- 100 g stopljenega masla  (jaz uporabljam ALSAN bio)
- žlica vanilijevega ekstakta (domač)
- žlička vinskega kamna
- pol žličke sode bikarbone
- ščep soli
- pol žličke cimeta
- 180 g pirine moke
- 150 g gozdnih borovnic

Okrasitev
- 50 g kakavovega masla
- 50 g kakava
- žlica agavinega sirupa
- nekaj borovnic za okrasitev

Banane dobro zmečkamo z vilico, da dobimo gosto tekočo bananino kašico. Bananino kašico zmešamo s sladkorjem in stopljenim maslom, da se sladkor razstopi. Dodamo vanilijev ekstrakt, cimet, vinski kamen in sodo bikarbono ter v posodo presejemo pirino moko. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu previdno vmešamo gozdne borovnice, da jih med mešanjem ne zmečkamo. 

Nastalo maso vlijemo v namaščen pekač za kolače ter pečemo v ogreti pečici 30 do 35 minut na 200 stopinjah.

Pečen kolač zvrnemo iz pekača na rešetko, da se ohladi. Ko je delno ohlajen, ga prestavimo na krožnik. Nad parno kopeljo stopimo kakavovo maslo, dodamo agavin sirup in kakav ter vse skupaj premešeamo, da dobimo tekočo čokolado s katero prelijemo še topel bananin kolač. Po vrhu v čokolado potresemo še nekaj borovnic in nastane še topel in dišeč bananin kolač z borovnicami in čokolado. 

Banana bread with blueberries and chocolate forest blueberries
Probajte se mu upreti, še predno se shladi, verjamem pa da tako kot pri nas doma ne bo šlo. 

Banana bread with blueberries and chocolate center cut chocolate



10 komentarjev:

  1. Ful lep model maš! Bananin biskvit je res čist biskvitast. Borovice pa upam, da mi ne bodo vseh pobrali!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Modelček je čist preprost, vendar pa precej uporaben, sploh za takšne majhne sladice. Glede borovnic pa imaš srečo, da nisem na vaših koncih, potem pa res ne bi nič ostalo ;)

      Izbriši
  2. Slastno! Ja, tudi sama sem opazila tale model. Krasen!
    Preizkusim kmalu, čeprav še ne vem, kakšna bo oblika :)
    Če bomo zdržali?! Hja, težka bo.
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, samo glej da bo manjši modelček, ker tole ni tako veliko. Ravno toliko, da smo vsi dobili po 2 kosa.
      Tudi vam vse lepo.

      Izbriši
    2. Fajn izpade! Sem dala v manjši, sicer kar okrogel, a je preliv naredil svoje. Najmi je!

      Pozdravčki!

      Izbriši
  3. Prvo, kar sem rekla: ooo, kako lep modelček imaš :))) Sicer pa kolač izgleda slaaasten, sine pravi, da je videt božanski in si bo zdajle skopiral recept. Mislim, da bomo kmalu preizkusili :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi moja tamala je bila navdušena nad takšno obliko, vendar smo naslednji dan imporvizirali po njenih navodilih za njene prijatelje. Ta objava bo tudi kmalu na blogu.

      Izbriši