ponedeljek, 3. avgust 2015

Zelenjava - posebne fotke

Tudi pri pisanju bloga pride čas, kot ga v novinarskem svetu, imenujejo čas kislih kumaric. Verjetno ste že opazili, da se v poletnih časih na slovenskih blogih zmanjša število objav ali pa so objave v drugačnem stilu, kot je običajno. Tisti, ki pišemo bloge smo čisto navadni ljudje in si kot ostali ljudje v poletnih mesecih radi privoščimo malo dopusta.

Kot drugi  blogerji, si  moram tudi jaz vzemi malo časa zase in mojo družino ter si napolniti baterije, ki so v neprekinjenem pogonu. To ne pomeni, da bo blog ta čas brez objav, vendar bodo le te takšne, kjer mi ne bo potrebno odgovarjati na vprašanja obiskovalcev. V glavi je še mnogo idej in zamisli o raznih sladicah in jedeh, ki bodo v kratkem pripravljene, fotografirane in predstavljene v novih objavah. 

Ena izmed mojih velikih ljubezni je fotografija, kjer se samokritično štejem v naprednega amaterja. Ne bom napisal, da ne znam fotografirati, vendar priznam, da se imam še veliko za naučiti. Fotografije na blogu so se s časoma izboljševale in po pregledu fotografij od prvih  do zadnjih objav, se vidi majhen napredek v mojem stilu fotografiranja.  Verjetno ste opazili, da so fotografije v objavah v minimalistično čistem (clean) stilu za katerega sem se odločil, ker z njim kompenziram slabo naravno okolje - kuhinjo. Priznam, da bi veliko raje fotografiral jedi v kuhinji pri pripravi in bi fotografije imele bolj domač surov videz, vendar pa mi to kuhinja in celotna vizualna podoba kuhinje tega ne omogoča. 

Pri vsem tem fotografiranju raznih jedi in sladic za objave na blogu, si včasih vzamem še nekaj časa in se poigram s fotoaparatom, da nastane tudi nekaj malce drugačnih - posebnih fotografij, ki ostanejo v mojem arhivu. Nekatere izmed njih so tako posebne, da sem se odločil, da te posebne fotke delim tudi z vami. 

V prvem sklopu bodo posebne fotke zelenjave, ki so mi posebej ljube. 

Artičoka. Zame definitivno ena izmed najbolj fotogeničnih zelenjav, ki ima veliko zdravilnih učinkov, poleg tega pa je še odlična v različnih jedeh. Objave Polnjene artičoke, Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem, Mlade artičoke s česnom in paradižnikom in Popečene artičoke s krompirjem so odlični recepti za ljubitelje artičok.  Na veliko srečo sem se s svežimi artičokami srečal pri že velikokrat objavljenem na tem blogu GospoDARju sonca, Egidiu Žiberju, pri katerem nakupujem sezonsko zelenjavo. Na žalost pa je sezona artičok zelo kratka in traja 3 do 4 tedne, vendar so v tem času artičoke moja največja ljubezen, poleg mojih treh dam (moja, tamala in psička). Artičok poznamo več  različnih vrst in  skoraj vsaka je malce posebna, zato so njihove fotografije  nadvse zanimive. 

Najbolj običajna artičoka je vrste Globe. In ko dobiš artičoko, ki ima še liste, nastane naslednja fotografija. 

Globe artichoke with leaves front shot
Druga bolj znana vrsta artičok je Violette, kar je razvidno že iz barve listov.

Artichoke Violette side shot

Če z njo počakaš nekaj dni, se le ta počasi odpre in dobi "zvezdasti" videz.

Artichoke Violette front shot



Fotografije okrogle zelenjave in sadja so primerne za poimenovanje in tako nastanejo novi planeti.  Planet artičoka

Globe artichoke - planet artichoke front shot

Če artičoke fotografiramo od blizu, nastanejo prav posebne fotke. 
Into alien mouth

Globe artichoke into alien mouth macro


Pot do srca (sredica artičoke se imenuje srček)

Globe artichoke path to the heart macro


Bučke. Najbolj podcenjena zelenjava, ampak uporabna za najlažjo pripravo v različnih jedeh. Če jih dobite še zelo mlade skupaj s cvetovi, so vizualno privlačne za fotografijo.

Bučkina lestev

Young zucchini ladder with flowers

Bučni cvet

Young zucchini flower focus in the middle

Borovnice. Če se letos niste nisti enkrat odpravili v gozd, ste zelo veliko zamudili. Letos je bilo borovnice zares zelo veliko. Skoraj se nisi mogel obrniti, da nisi pohodil polnega grma borovnic. Čeprav so borovnice precej majhne, s pravim objektivom poskrbimo, da iz majhne borovnice nastane posebna fotka.

Planet borovnica 

Blueberry close up - Planet blueberry


Čili.  In na koncu pride na vrsto trenutno najbolj iskana zelenjava, ki ne bi smela manjkati v nobenem domu. Verjamem, da vas je veliko, ki nimate radi pikantne hrane, vendar obstajajo tudi zelo blage vrste čilija, ki se lahko primerja s poprom in bi bil odlična zamenjava zanj. Čili je veliko bolj zdrav od popra, ima veliko več pozitivnih učinkov na zdravje in posebej odlična informacija za ženske (in za moške)  - čili poskrbi, da začne telo kuriti maščobe. Ko sem to omenil moji, ne mine dan, da ne bi bilo nekje vsaj malo čilija. Iz objav Domača čili omaka, Čili torta, Čili torta 2, Pikantne testenine, Posušen čilijev prah, Jalapeno tapas in Čilijevo žganje Grlorez se da videti, kaj se lahko naredi iz doma vzgojenih plodov čilijev.

Trenutno je sezona čilija v polnem teku, vendar pa se mi je zgodila neljuba situacija, saj mi je psička pred časom na balkonu uničila več kot polovico sadik čilijev, zato sem v majhnem zaostanku. Kljub temu pa mi je moj triletni chocolate habanero, ki ga imenujem kar FOTR že letos pridelal 68 zrelih plodov, ki sem jih že pretvoril v pekočo čili omako. Predno sem čilije razrezal in jih pretvoril v omako, sem naredil posebno fotko.

Vroč čokoladni srček  

Chocolate habanero heart hot
Če vam je katera od fotografij tako všeč, da si jo želite v polnem formatu oziroma imate željo po fotografiranju kakšnih izdelkov, lahko pošljete željo ali povpraševanje na kontaktni elektronski naslov easyreceptiblog@gmail.com.




6 komentarjev:

  1. Fotografije so perfektne, tako super, kot da bi bile izdelek profi fotografa;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam s predhodnim komentarjem... SE mi je kar "zaluštalo" zagrizniti vanje, no v čili ne ;)
    Lepe poletne dni... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uau, nekaj čisto posebnega. Kot kakšna jubilejna objava :).
    Tvoj blog je eden tistih, ki zahtevajo svoj čas.... in vedno kaj novega izvemo, se naučimo, sčaramo v kuhinji. Hvala!
    Fotografije so zelo lepe. Verjamem, da ti potrdi še kakšno bolj izurjeno fotografsko oko:)
    Uživaj v vsem, kar se ti ponuja! Z družino. V dvoje. In ščepec sam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina. Tvoji komentarji so res sončki v mojih očeh.

      Izbriši