petek, 13. november 2015

Veganski špinačni ravioli

Vegan spinach ravioli blog shot

Če dobro pogledam po zgodovini objav, opazim, da že dolgo nisem objavil ničesar, kar je lahko kot odlično kosilo. Tokrat sem si vzel čas in naredil nekaj fotk recepta, ki ga sedaj že nekaj časa prakticiramo, saj sem našel dobro alternativo za navadne špinačne raviole z ricoto. Ker se mlečnim izdelkom izogibamo, so tokrat nastali veganski špinačni ravioli. Vas zanima kako sem nadomestil ricoto? Berite naprej in v kratkem vam bo vse jasno. 

Ne bom tajil, da smo veliki ljubitelji testenin, ki jih pripravljamo na različne načine in z različnimi sestavinami. V zadnjem času v času sezone sta bila največkrat na jedilniku recepta za pikantne testenine (sezona čilijev) in testenine s češnjevimi paradižniki (sezona paradižnika). Poleg navadnih testenin, pa smo bili vedno ljubitelji tudi različnih vrst polnjenih testenin, kot so ravioli ali tortelini. Špinačni ravioli z ricoto so bili največkrat na jedilniku, zato sem se odločil da recept priredim tako, da ricoto zamenjam s sestavino, ki ni živalskega izvora. 

Vegan spinach ravioli Mozzarisella and spinach

Pred časom smo v eni izmed trgovin našli izdelek po imenu Mozzarisella, ki je v bistvu veganska verzija mozzarelle. Mozzarisella je veganski sir iz rjavega riža, ki ne vsebuje brez soje, je brez glutena, brez laktoze, brez umetnih barvil in brez umetnih konzervansov. Mozzarisella je postala eden glavnih izdelkov, ki ga uporabljamo doma v zadnjem času, saj jo uporabljamo narezano na rezine v sendvičih, nasekljano pri peki zelenjave v pečici in celo kot sir na domači zelenjavni pici, kjer nadomesti navadno mozzarello ali pa sir za pico. 

Mozzarisella choped

Izdelava domačih raviolov je prav zabavna, saj mi pri tem velikokrat pomaga naša tamala, ki jo izrezovanje krogcev iz testa in potem samo polnjenje in stiskanje neizmerno zabava. Njej se zdi, kot da se igra s plastelinom, poleg tega pa poskrbi, da imamo doma narejene preproste veganske špinačne raviole. 

Vegan spinach creamy stuffing

Veganski špinačni ravioli


Vegan spinach ravioli recipe shot

Testo za testenine
- 350 g pirine moke
- 2 dcl vode
- žlica olivnega olja
- pol žličke pikantne soli (lahko navadne soli)

Nadev
- mozzarisella
- 150 g mlade špinače
- muškatni orešček
- poper in sol

Zabela
- 50 g bio veganskega masla ALSANbio
- malce nasekljanega peteršilja
- posušen čilijev prah


Najprej iz sestavin za testo zamesimo testo. Lahko ga zamesimo v aparatu ali pa na roke. Zavijemo ga v folijo in ga damo v hladilnik za pol ure, da se ohladi, saj tako potem lažje izrezujemo in polnimo samo testo.

Za nadev najprej narežemo in nasekljamo mozzarisello in svežo mlado špinačo. Ker gre za mlado špinačo je ni potrebno blanširati. Če pa imate navadno špinačo, vam svetujem, da jo blanširate, da ne bo še čisto surova, ko se ravioli skuhajo. V posodici zmešamo nasekljano špinačo in mozzarisello, nastrgamo malce muškatnega oreščka, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo špinačni kremasti nadev. 

Mozzarisella and chopped spinach in bowl

Testo na pomokani površini na tanko razvaljamo. S plastičnim modelčkom za polkrožne raviole izrežemo kogce, ki jih nato polagamo na modelček, napolnimo z žličko špinačnega nadeva, rahlo navlažimo po robu in modelček stisnemo skupaj, da dobimo raviole v obliki polkroga. 

V osoljenem kropu veganske špinačne raviole kuhamo cca 5-6 minut, dokler ne priplavajo na vrh. Previdno jih poberemo iz lonca in nadevamo na krožnike.

V manjši kozici stopimo vegansko maslo in z njim prelijemo raviole, jih rahlo potresemo s peteršiljem in čilijevim prahom.

Vegan spinach ravioli served on a plate

Vegan spinach ravioli cut in half close up
  
Veganski špinačni ravioli so odlična alternativa navadnim špinačnim ravilom z ricotto. 


 

4 komentarji:

  1. Slastno je videt. Bi še jaz poskusila... čeprav nisem 'zaljubljena' v testenine in jih pripravimo pri nas le 'za spremembo'.
    Slasten vikend vam želimo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Res izgleda fajn. Špinača je prav kremasta. In tvoji ravioli so zelo enakomerno razvaljani. Res imaš roko. Morda pa kdaj poskusim ta sirček, čeprav, kar sem do zdaj poskusila mi nikakor ne potegne in tako kuham brez.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo dobro. Polnilo zamenjala z http://dearkitchen.net/pumpkin-ravioli-creamy-garlic-sauce-bucni-ravioli-cesnovi-omaki/#comment-140309. Bilo je odlično :D

    OdgovoriIzbriši