petek, 18. marec 2016

Presna limetino borovničeva tortica

Raw blueberry lime cake glavna fotka
Mesec februar bi pri nas doma lahko poimenoval kar mesec presnih sladic, saj je bilo toliko priložnosti za sladkanje, da sem moral biti kar precej produktiven. Na žalost smo bili tako sladkosnedi, da je  vseh sladic že  zmanjkalo, zato vam lahko privoščim samo virtualne koščke.  Ena izmed presnih tortic, ki sem jo pripravil je presna limetino borovničeva tortica.

Raw blueberry lime cake top shot

Vem, da trenutno ni sezona gozdnih borovnic, vendar upam, da ste si jih lansko sezono nabrali dovolj in jih zamrznili, da jih lahko uporabite v tej presni limetino borovničevi tortici. Ker pa zmrznjene borovnice niso dobre za okrasitev tortice, sem se odločil, da raje uporabim ameriške borovnice. Kljub temu, da se ne morejo primerjati z gozdnimi borovnicami, vseeno dodajo malce borovničevega okusa. 

American blueberrys close up

Tortica s svojimi raznobarvnimi plastmi že pritegne malce pogleda, okrašena z borovnicami pa izgleda še lepše. Tisti, ki me že dalj časa spremljate, ste verjetno opazili ali zasledili, da tortice velikokrat okrasim s srčki, ki so lahko na tortici ali pa na krožniku. Oblika srčka je po mojem ena tistih, ki vedno dobro izpade na torticah ali kot okrasitev.

Raw blueberry lime cake close up on left side



Presna limetino borovničeva tortica (premer 18 cm)


Raw blueberry lime cake fotka za recept

1. plast
- 100 g mandljev
- 50 g datljev

2. in 3. plast  - limetina in borovničeva  krema
- 250 g indijskih oreščkov
- 5 žlic agavinega sirupa (3 v limetino kremo, 2 v borovničevo kremo)
- naribana lupinica ene limete
- izstisnjen sok ene limete
- 70 g kokosovega masla/olja
- 200 g borovnic (gozdnih, lahko tudi zmrznjene)

3. okrasitev
- 100 g ameriških borovnic
- 3 žlice zmiksanih borovnic, ki smo jih odvzeli iz 3 plasti

Če prvič pripravljate presno tortico, vam svetujem, da si preberete še kakšen starejši recept na tem blogu, kjer sem  že večkrat pisal o postopku izdelave presnih tortic.  

Raw blueberry lime cake on a plate with one piece
Kot je v navadi pri presnih sladicah, je potrebno in obvezno najprej namočiti vse vrste oreščkov in datlje. Namakamo jih čez noč ali vsaj 6 ur, odlijemo vodo v kateri so se namakali, jih dobro speremo in nato v nadaljevanju uporabimo.

Presne torice vedno sestavljam v raztegljivem tortnem obroču, da lahko prilagajam njihovo velikost (premer).  Ko je tortica že ohlajena in končana, je tudi veliko lažje takšen obroč odstraniti, da pri tem ne poškodujemo oboda tortice.

Za prvo plast v blenderju zmeljemo namočene mandlje, datlje v srednje grobo pasto, ki jo lahko oblikujemo. Nastalo maso lahko stresemo v tortni obroč in jo poravnamo z ravnim dnom kozarca. Če  želimo, da je spodnja plast enakometno debela, maso razvaljamo na silikonski podlagi na krog premera 18 cm. Plast previdno dvignemo in jo položimo v tortni model, ki je nastavljen na 18 cm premera in pri robovih še malce pritisnemo, da se plast dotika tortnega modela in da med njima ni praznega prostora. Spravimo v hladilnik, da se plast hladi.

Za drugo plast v blenderju najprej zmiksamo/zblendamo indijske oreščke, 3 žlice agavinega sirupa in  2 žlici vode v gladko maso.  S slabšimi blenderji bo to malce dolgotrajen postopek, z blenderjem Blendtec pa je to lažje. Maso razdelina na dva dela.

Za borovničevo plast najprej zmiksamo gozdne borovnice (v času sezone sveže, drugače zmrznjene) na zelo fino. Iz zmiksanih borovnic odvzamemo tri žlice te mase in jih prihranimo za okrasitev tortice. V nadaljevanju dodamo polovico mase indijskih oreščkov, dve žlici agavinega sirupa in 35 g. stopljene kokosove maščobe. Vse skupaj še enkrat dobro zmiksamo, da dobimo gladko borovničevo kremo, katero zlijemo v tortni model.  Model postavimo v zmrzovalnik za toliko časa (cca pol ure), da je zgornja plast na otip dovolj čvrsta, da se ne bo limetina krema vgreznila vanjo.

Za limetino kremo v drugo polovico kreme indijskih oreščkov dodamo izstisnjen sok ene  limete, limetino lupinico in 35 g stopljene koskosove maščobe. Vse skupaj še enkrat zblendamo v gladko limetino kremo, katero nato previdno zlijemo v tortni model na borovničevo kremo.
Na limetino plast z žlico nakapamo nekaj kapljic zmiksanih borovnic in z zobotrebcem potegnemo čez kapljico v eni smeri, da iz kapljice nastane srček. 
Raw blueberry lime cake close up
V času sezone tortico okrasimo z gozdnimi borovnicami, moja pa je bila narejena izven sezone, zato je okrašena z ameriškimi borovnicami. 
Raw blueberry lime cake and blueberrys in a pot
Če se nam mudi, tortico postavimo v zmrzovalnik za cca 4 ure, da se celotna tortica strdi. Drugače tortico postavimo v hladilnik preko noči, da se dovolj strdi, da ko umaknemo tortni obroč obdrži svojo obliko.

Raw blueberry lime cake en kos


6 komentarjev:

  1. Prav ta hip bi jo snedla kos... dva...Res pritegne. In bo takoj, ko bodo ti slastni sadeži. Timeja že cel mesec sanja o jagodah, malinah in borovnicah :). Sonček že greje topleje...
    Ostanite sladko. In vse naj! Če je kdo izmed vas praznoval:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tale ni bila za praznovanje, ampak Valentinova, kmalu pa pride tista, ki so jo mislila ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta bo šele vabljiva...
      Naj bo praznovanje sladko!

      Izbriši
  3. DB, tvoje presne (pa ne le te) tortice so daleč najlepše, kar sem jih videla. In prepričana sem, da so tudi tako božanske.

    OdgovoriIzbriši
  4. Naredila konec tedna. Pojedli, zadovoljni, priporočam! :) Limetina krema je res vrhunska, prodaš jo lahko tudi da je jogurtova - če se kdo brani presnih sladic :D :D

    OdgovoriIzbriši