četrtek, 24. marec 2016

Presna višnjevo čokoladna tortica

Raw cherry chocolate cake presna višnjeva tortica blog shot

Mesec presnih sladic danes zaključujem še z eno tortico, ki bo v bodoče sigurno še večkrat pripravljena, saj smo jo takoj dodali med 5 najljubših presnih tortic. Med trenutno najljubšimi presnimi torticami, kot so : presna limetina tortica, presna pomarančna tortica, presna limetino borovničeva tortica in presna limeta-kokos-malina marmorirana tortica, se je znašla še presna višnjevo čokoladna tortica.

Verjetno ste že opazili, da so nam ljubše sladice, ki so malce bolj osvežilne in potegnejo malce na kiselkasto, kot pa da so preveč sladke. Limetinih sladic se res ne moremo nikoli naveličati, vendar pa je treba občasno narediti tudi kakšno spremembo, da ne bodo vse sladice na osnovi limet. Še iz časov, ko smo jedli navadne torte, nam je bila zelo všeč ena najbolj popularnih tort in sicer črni gozdiček ali kot jo nemci imenujejo schwarzwaldska torta, kjer so se prepletali okusi čokolade, sladko kislih višenj in kreme. Takšne presne torte se ne da narediti, se ji pa lahko malce približamo s sestavinami v tej presni višnjevo čokoladni tortici.

Raw cherry chocolate cake presna višnjeva tortica close up on one piece

Nikoli ne bom razumel, kako lahko nekateri dajejo višnje iz kompota v torto, zato vam svetujem, da pri pripravi sladic, vedno uporabljajte sveže sadeže ali pa vsaj zmznjene, ki niso dodatno sladkani. Tudi današnja tortica je bila narejena izven sezone, zasto niso uporabljene sveže višnje, ampak zamznjene višnje.



Presna višnjevo čokoladna tortica (premer 18 cm)


Raw cherry chocolate cake presna višnjeva tortica recipe shot

1. plast
- 100 g mandljev
- 50 g datljev
- žlica kakava

2. plast - višnjeva krema
- 250 g izkoščičenih višenj
- 250 g indijskih oreščkov
- 5 žlic agavinega sirupa
- 70 g kokosovega masla/olja/maščobe

3. plast - čokoladna krema
- 50 g datljev
- 1,5 dcl vode
- 2 polni žlici kakava
- 25 g kokosovega masla/olja/maščobe

Če prvič pripravljate presno tortico, vam svetujem, da si preberete še kakšen starejši recept na tem blogu, kjer sem  že večkrat pisal o postopku izdelave presnih tortic.  

Kot je v navadi pri presnih sladicah, je potrebno in obvezno najprej namočiti oreščke in datlje. Namakamo jih čez noč ali vsaj 6 ur, odlijemo vodo v kateri so se namakali, jih dobro speremo in v nadaljevanju uporabimo.

Presne torice vedno sestavljam v raztegljivem tortnem obroču, da lahko prilagajam njihovo velikost (premer).  Ko je tortica že ohlajena in končana, je tudi veliko lažje takšen obroč odstraniti, da pri tem ne poškodujemo oboda tortice. Razstegljive tortne obroče lahko dobite vsake toliko časa v akciji v trgovinah Hofer in so res zelo uporabna zadeva.
 
Raw cherry chocolate cake presna višnjeva tortica from above
 
Sestavljanje tortice:
 
Za prvo plast v blenderju zmeljemo namočene mandlje, datlje in kakav v srednje grobo pasto, ki jo lahko oblikujemo. Nastalo maso lahko stresemo v tortni obroč in jo poravnamo z ravnim dnom kozarca. Če  želimo, da je spodnja plast enakometno debela, maso razvaljamo na silikonski podlagi na krog premera 18 cm. Plast previdno dvignemo in jo položimo v tortni model, ki je nastavljen na 18 cm premera in pri robovih še malce pritisnemo, da se plast dotika tortnega modela in da med njima ni praznega prostora. Spravimo v hladilnik, da se plast hladi.

Za drugo plast v blenderju najprej zmiksamo/zblendamo odtajane (če imate sveže še toliko bolje) in izkoščičene višnje. Počasi jim dodajamo še indijske oreščke in agavin sirup, da dobimo gladko višnjevo maso. Na nizki temperaturi razpustimo kokosovo maslo in ga dodamo v višnjevo maso ter vse skupaj še enkrat zmiksamo. Nastalo višnjevo kremo zlijemo v tortni obroč in malce pretresemo, da se krema zravna. Postavimo v zmrzovalnik, da se krema malce strdi.

Za tretjo plast - čokoladno kremo, v blenderju zmiksamo datlje, vodo, kakav in stopljeno kokosovo maslo v gladko čokoladno maso. Čokoladno maso previdno zlijemo na višnjevo kremo in postavimo v zmrzovalnik, da se strdi. Po 3-4 urah tortico prestavite iz zmrzovalnika v hladilnik in jo pustite v hladilniku preko noči. 

V času sezone jo lahko okrasite s svežimi višnjami, lahko jo okrasite s čokoladnim opilki presne čokolade, lahko pa z modelčkom za izrez srčkov naredite podoben vzorec, kot je na moji tortici. 

Raw cherry chocolate cake presna višnjeva tortica on table

2 komentarja:

  1. Popolna. Izgled. Zagotovo tudi okus. Me tako vabi, da... že cepetam... jo preizkusim preden bodo češnje. Zmrznjene :)
    Bodite sladko in še slajše!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepa, dobra, še boljša, če jo pojemo v dobri družbi :)))Lepe praznike vam želim, vsem :)

    OdgovoriIzbriši