ponedeljek, 7. marec 2016

Špinačna lazanja z lososom

Spinach lasagne with salmon top shot
Mercator nam je v tokratnem #KuhaM izzivu zadal zares pravi izziv. Pripraviti velikonočno kosilo prvakov, kar je mišljeno za naše smučarske skakalce, tako da bo tradicionalno in zdravo, res ni mačji kašelj. Pripraviti kosilo iz tradicionalnih velikonočnih sestavin, katerih pri nas doma ne uporabljamo oziroma ne pripravljamo več, je kar precej težko, zato sem se namesto na "tradicionalno" raje osredotočil na bolj "zdravo" jed in tako je nastala špinačna lazanja z lososom

Spinach lasagne with salmon od blizu

Prehrana vrhunskega športnika je sestavljena iz ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in vitaminov. Oglikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom poskrbijo, da telo oskbujejo z energijo, beljakovine so pomembne za rast mišic, maščobe so še en vir energije in na koncu še vitamini, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Pravilnega razmerja med temi sestavinimi ni mogoče točno določiti, saj ga je treba prilagoditi za posameznika (telesna konstrukcija, metabolizem, katera vrsta športa, itd). Športniki v sklopu svoje prehrane zelo velikokrat uživajo testeninske jedi, zato sem se odločil, da za naše skakalce pripravim špinačno lazanjo z lososom. 

Spinach lasagne with salmon one bite on fork close up

Če špinačno lazanjo z lososom seciramo na posamezne sestavine, ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom predstavljajo polnozrnate testenine za lazanjo, beljakovine in zdrave maščobe (omega 3) so v lososu, vitamini in predvsem železo pa v mladi špinači. 

Nasekljana mlada špinača


Špinačna lazanja z lososom (pekač za eno osebo)

Spinach lasagne with salmon and ricotta recipe shot

- 5 ploščic polnozrnatih testenin za lazanjo (brez kuhanja)
- 100 g mlade špinače
- 100 g ricotte 
- strok česna
- 2 - 3 rezine dimljenega lososa (cca 75 g)
- koprc, sol, poper, muškatni orešček

Najprej si pripravimo bešamel iz pirine moke po receptu iz linka in s 3 žlicami bešamela premažemo pekač za lazanjo. 

Mlado špinačo operemo in jo še surovo nasekljamo na srednje fino. Mlade špinače ni pametno kuhati, saj s tem izgubi vse vitame.  V skledi jo zmešamo z nasekljanim česnom, koprcem in ricotto ter solimo, popramo in potresemo z malce muškatnega oreščka. V maso dodamo 5 žlic bešamel omake, da dobimo malce bolj gladko špinačno maso. 

Chopped young spinach beshamel

Začnemo s sestavljanem špinačne lazanje z lososom. Najprej v premazan pekač z bešamelom položimo dve plasti testenin (tam kjer se prekrivajo jih premažemo z bešamelom), nadevamo polovico špinačne mase, nanjo položimo natrgane kose dimljenega lososa, pokrijemo s plastjo testenin, drugo polovice špinačne mase, ostanek dimljenega lososa in pokrijemo z dvema plastema testenin. Na koncu celotni zgornji del  premažemo z bešamelom. Celoten postopek je razviden iz spodnje animacije. 

Spinach lasagne with salmon layers in gif

Pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki cca 30 minut na 180 stopinjah. 

Spinach lasagne with salmon finnished
Zakaj bi morala biti velikonočna jed sestavljena samo iz tradicionalnih sestavin, če pa lahko  velikonočno kosilo pripravimo na malce drugačen način, primeren za vrhunske športnike, kot so naši skakalci.

Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt #KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.

Kuham logo

2 komentarja:

  1. Ja, mojstrsko, ni kaj. Kakšna zmožnost vživljanja. Pri nas bo kar špinača na klasičen način :), a ko dobimo kakšen bolj, da ne rečem, gurmanski obisk, pripravim do zadnje pikice po receptu in poročam.
    Bodite lepo.

    OdgovoriIzbriši