ponedeljek, 27. maj 2013

Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem

Mlade artičoke

Sezona špargljev se počasi končuje, pa je že prišla sezona mladih artičok. Verjetno vas večina pozna ali pa ste že videli tiste ta velike artičoke, ki jih prodajajo v nekaterih trgovinah, pa niste vedeli kaj bi z njimi naredili. O takšnih artičokah sem že enkrat pisal v tem receptu.  Že prejšnji teden pa sem pri prodajalcu, pri katerem kupujem domače šparglje opazil, da je imel majhen kupček mladih artičok. Ker se že nekako dobro poznama, mi je svetoval, da naj še počakam en teden, saj bo imel večjo izbiro, pa še cena bo nižja. V soboto zjutraj sem se kot ponavadi odpravil na tržnico, kjer pa me je pričakal lep kupček mladih artičok. Nisem se mogel upreti, da jih ne bi vzel 15 komadov. 

Mlada artičoka

Kljub temu, da sem vedel, da me čaka veliko čiščenja vseh 15 komadov, se vam mogoče poraja vprašanje zakaj artičoke?
Tudi artičoke so tako kot šparglji zelo zdrave, saj je v njih pravo bogastvo vitaminov, magnezija in železa. Štejemo jih med tisto zelenjavo, ki pomaga razstrupljati jetra in zmanjšujejo količino sladkorja ter raven trigliceridov v krvi. Prav tako spodbujajo izločanje žolča ter s tem preprečujejo nastanek žolčnih kamnov, odpravljajo prebavne motnje, slab zadah, zaspanost ter napenjanje in bolečine v trebuhu. 
Mlade artičoke lahko jemo tudi surove, vendar tega ne priporočam, če res niste zagrizeni jedci, ki vam paše grenak okus. Pri mladih artičokah je potrebno odstraniti le nekaj zunanji listov (2 do 3 vrste), odrezat zgornji del, kjer so bodice in jih pripraviti na nam priljubljen način. 
Včasih zaradi službe sploh nisem vedel kaj je nedelja, sedaj pa so nedelje tisti dnevi, ko si vzamem čas in za našo družino (tudi psička je deležna) pripravim, kakšno malo boljše kosilce. 

Mlade artičoke z lososom v škartocu in pečenim kifelčarjem:
- 15 komadov mladih artičok
- 2 fileja lososa
- pol kilograma krompirja - kifelčar
- 2 limoni
- 7 vejic timijana
- 4 večje vejice peteršilja
- 3 stroke česna
- sol, poper, olivno olje

Najprej se lotimo čiščenja artičok. Očiščene artičoke na zraku hitro oksidirajo (spremenijo barvo v rjavo), zato si pripravimo večjo skledo zelo mrzle vode, v katero stisnemo sok ene limone ter dodamo še nekaj rezin narezane limone. Ker gre za mlade artičoke, jih ni potrebno olupiti skoraj do "srčka", ampak odstranimo samo zunanje 2 ali 3 vrste listov, da pridemo do nežno rožnatih listov. Že po zvokih trganja listov boste vedeli kdaj je dovolj, saj se notranji listi bolj voljno vdajo naši moči, prav tako pa izgine tisti pokajači zvok, kot pri zunanjih trdih listih. Nato spodnji del obrežemo, lahko ga tudi olupimo in pustimo cca 3 cm, saj je tudi ta del še užiten. Z ostrim nožem odrežemo še zgornji del listov, kjer so bodice, malo nad začetkom rožnate barve, nato pa očiščeni del artičoke narežemo na štiri dele in jo takoj namočimo v vodo z limono. Pri artičokah je veliko odpadka, vendar pa se s čiščenjem splača potruditi, saj nam potem pripravljena artičoka v ustih z njenim okusom  povrne ves tisti čas in težave pri čiščenju. 

Čiščenje mlade artičoke po fazah

Ko so vse artičoke očiščene in se kopajo v svoji limonini kopeli, operemo krompir kifelčar, ga med seboj malo zdrgnemo, da odpade odvečna kožica, osušimo, narežemo na približno enake kose, naoljimo z olivnim oljem, malo poporamo ter damo pečt v pečico. Krompir se peče cca 30 minut na 200 stopinjah.

Mlade artičoke v limonini kopeli

Lososova fileja očistimo in operemo ter dobro osušimo. Ker bomo artičoke in lososa pripravili v škartocu, si pripravimo večji kos papirja za peko. Artičoke vzamemo iz kopeli, jih dobro osušimo, zmešamo z malo olivnega olja, rahlo posolimo in jih razporedimo po papirju za peko s petimi vejicami timijana. Na artičoke položimo fileja lososa, ju rahlo naoljimo z oljčnim oljem, pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka, posolimo, popopramo ter na vsakega dodamo vejico timijana. Dobro zavijemo v papir za peko, da nastane neprodušno zaprt žepek oziroma škartoc. Ker sem imel doma samo že narezan papir za peko, sem žepek sestavil iz dveh kosov. Spodnjega sem položil na pekač, nanj nadeval artičoke in lososa, nato pa na vrh dodal še en kos papirja, vse robove zavil in jih spel kar s spenjačem. Pečemo v ogreti pečici 20 minut na 200 stopinjah.

Artičoke in losos v škartocu

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in previdno odpremo škartoc, saj ob odpiranju iz škartoca  puhne vroča para.

Iz sesekljanega česna, peteršilja, olivnega olja in nekaj kapljic limoninega soka naredimo neke vrste tržaško omako, katero lahko dodamo na lososa. 

Mlade artičoke z lososov in kifelčarjem

Vem, da bo nekaterim tale omakca preveč (oziroma me bodo kritizirali, kaj se grem, da na takšno ribo dajem še omakco), zato vam je ni potrebno uporabiti, pri nas pa smo ljubitelji česna in nam na odgovarja na takšen način še dodatno začinjena riba. 

Mlade artičoke z lososov in kifelčarjem close up

Vendar pa tukaj ni glavna stvar losos ampak mlade artičoke, ki se tako pripravljene, kar stopijo v ustih. 

Ste že kdaj pripravljali mlade artičoke? Imate slučajno vi kakšen dober in preverjen recept za mlade artičoke?

5 komentarjev:

  1. Odličen recept! Odličen zapis! Bomo artičokirali tudi mi;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično! Mladi artičoki, lososov file, tržaška omaka (jaz bi jo jedla zraven vsega, ker mi je zelo všeč).
    Zelo lepo si to pripravil, napisal in prikazal. Fotografije so res dobre.
    Artičoke sem že pripravljala, mislim, da so bile prav tako z ribo (brancin ali orada) v pečici s krompirjem (ne v škrtocu). Malo odlašam, preden jih kupim, ker je res veliko čiščenja da pridemo do odličnega srčka. Aja, pa še namaz sem naredila iz njih. Nesla sem ga gostiteljem večerje in pozabila poslikat in na recept. Super je, ko ponovim, bom objavila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ob današnji tvoji objavi se je moj računanik pred mojimi očmi spremenil v pečico iz katere je tako lepo namišljeno dišalo... :). Krasno si tole zapisal in pofotkal!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj bi dala,da bi mi moj dragi kaj takega kdaj pripravil!

    Obožujem artičoke jih pa nevem pripravit. Khm samo 1x sem se lotla pa je bla polomija...Mogoče pa bo ta post prispeval, da se lotim ponovne kuhe. Njam!

    Pa še posadila bi jih lahko, ker baje se kar lepo razrastejo

    OdgovoriIzbriši
  5. Brnistra, ti mu samo pokaži tale zapis in reci "Če lahko tale to naredi, potem lahko tudi ti! Pojdi po artičoke in naredi tole!" Na dokaj podoben način sem jaz začel s kuhanjem. ;)

    OdgovoriIzbriši