torek, 4. junij 2013

Presna borovničeva tortica

Presna borovničeva torta

Za borovnice še ni prišel čas, za zmrznjene borovnice pa je čas vedno. Čeprav imam najraje sveže sadje, pa si skoraj ne morem dopustiti, da doma ne bi imel sadja za hitro pripravo kakšne sladice, če pride kakšen nenapovedan obisk. V zmrzovalniku imam skoraj vedno svaj eno pakiranje borovnic ali višenj. Tako sem vedno pripravljen, da presenetim tiste, ki presenetijo mene. Na srečo pa takšnih dogodkov res ni veliko, zato je potrebno vsake toliko časa obnovit zaloge oziroma že "dozorele" zamrznjene sadeže nadomestiti s sveže zamrznjenimi.

Tokrat sem se odločil, da porabim vrečko zamrznjenih borovnic, ki je bila v zmrzovalniku vsaj ene 3 mesece, kar pri meni pomeni, da je že dozorela. Ker sem mojo navdušil nad presnimi torticami, ki ne vsebujejo glutena, moke in jajc, je pač bilo potrebno spet narediti presno torto. Kot pri vseh presnih tortah je tudi pri tej priprava čisto enostavna.

Sestavine za presno borovničevo tortico premera 20 cm
1. plast
- 300 gramov mandljev
- 50 gramov kokosovega masla

2. plast
- 300 gramov borovnic
- 300 gramov indijskih oreščkov
- 5 žlic agavinega sirupa
- 125 gramov kokosovega masla

Mandlje in indijske oreščke namočimo čez noč oziroma za najmanj 12 ur (indijske oreščke lahko samo za 3 ure). Oboje dobro odcedimo, mandljem odstranimo kožico, da dobimo potem lepo belo barvo 1 plasti. Mandlje zmeljemo skupaj s kokosovim maslom, nastalo maso pa razporedimo po modelu (uporabil sem raztegljiv model za torto in sem ga nastavil na premer 20 cm) in jo z ravnim dnom kozarca pritisnemo ob model ter poravnamo. Mase pride v višino cca 1 cm. 
Borovnice pred pripravo odtajamo, nato pa jih skupaj z indijskimi oreščki dobro zmeljemo. Dodamo še 5 žlic agavinega sirupa in kokosovo maslo ter vse skupaj zmeljemo v fino maso. Maso vlijemo na plast mandljev, nato pa spravimo v hladilnik za najmanj 6 ur oziroma za čez noč. Mase pride v višino cca. 3 cm.

Presna borovničeva torta

Tale tortica pa je počakal na drugi dan, tako da se je lepo strdila in obdržala obliko pri razstavljanju tortnega modela. Mogoče ni bila tako zelo sladka kot bi bila s svežimi borovnicami, vendar se lahko sladkost uravnava z dodajanjem agavinega sirupa.

Presna borovničeva torta


Ali ste tudi vi v pričakovanju svežih borovnic?  Tudi vi občutite razliko med svežimi in zmrznjenimi borovnicami?


7 komentarjev:

  1. Še ena mojstrovina iz tvoje kuhinje.., Tako okusno izgleda vse skupaj na teh tvojih čudovitih fotografijah... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. seveda je sveže sadje dosti dosti boljše :-)
    Pa hvala za idejo; doslej sem se matrala z lopatko, da sem pritiskala maso ob dno pekača, itak da bo s kozarcem lažje :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko gledam te presne torticce se vedno bolj odločam, da tudi jaz poizkusim naredit eno. Hvala za inspiracijo znova in znova. Čudovito izgleda in zelo dobro. Nova preobleka bloga je lepša. (:

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz se že nekaj časa odločam za pripravo presne tortice, pa me je strah, ker je notri toliko oreščkov.
    Lp, Katarina

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz pa danes delala jagodno presno - iz svežih;-)
    Na borovnice pa tudi že čakamo - upam, da bo letos več kot lani.

    OdgovoriIzbriši
  6. Katarina potem pa probaj prvo naredit manjšo tortico s polovično količino sestavin, pa boš videla, če ti je všeč. Saj takšne tortice so itak zelo nasitne, tako da je dovolj, če poješ samo en kos.

    OdgovoriIzbriši
  7. Super je tale nov videz...čisto frišn tako ali drugače =)...S presnimi tortami si pa tudi mene navdušil!

    OdgovoriIzbriši