petek, 21. marec 2014

Divji šparglji v pečici

Wild asparagus in oven

Če imate radi šparglje tako kot mi, potem kar kmalu zmanjka idej, kaj z njimi pripraviti, da ne bo vedno frtalja, juha ali rižota. Lahko z njimi naredite tudi testenine ali pa ajdovo kašo, vendar pa sem se tokrat odločil prikazati en lažji način priprave. Če boste malo preiskali slovenski splet, boste ugotovili, da je en cel kup različnih receptov za divje špaglje, kjer prevladuje rižota in pa frtalja, zelo malo pa je napisanega o pečenju divjih špargljev. V bistvu pa pri pripravi divjih špargljev sploh ni velike razlike s pripravo gojenih zelenih špargljev. 

Wild asparagus

Divji šparglji v pečici:
- 2 šopka divjih špargljev
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici iztisnjenega limoninega soka
- malo soli in popra
- 3 žlice naribanega parmezana

Najprej špargljem odlomimo spodnji olesenel del. To je najbolje storiti tako, da ga primemo spodaj in na sredini ter ga zlomimo. Spodnji del zavržemo ali pa ga uporabimo za pripravo špargljeve jušne osnove. 
Šparglje na hitro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo. Nato si pripravimo dovolj veliko posodo, kjer jih zmariniramo z mešanico olivnega olja, limoninega soka, malo soli in popra. V marinadi jih pustimo cca 5 minut.
Wild asparagus marinated

V nadaljevanju nanje naribamo parmezan in jih premešamo, da se parmezan prime na šparglje.
Wild asparagus with parmesan

Ognjevarno posodo namastimo s tankim slojem masla in vanjo položimo šparglje. Pečemo jih v ogreti pečici 10 minut na 200 stopinjah. 

Wild asparagus close up

Malo drugačna ampak zelo enostavna priprava divjih špargljev. 



1 komentar:

  1. Le kdo bi si mislil, da še divje šparglje lahko spremeniš v okusno jed... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši