sreda, 28. maj 2014

Figurica Turbo / How to make Turbo fondant figurine

Turbo fondant figurines

Danes pa predstavitev izdelave figurice risanega junaka polžka iz risanke Turbo. Kdor te risanke še ni gledal, mu jo priporočam, saj je pomoje ena boljših risank lanskega leta. Z mojo tamalo sva prav uživala, ko sva gleda prigode tega polžka.

Za izdelavo potrebujemo sladkorno - tičino maso v oranžni, modri, beli, rdeči in črni barvi, nož, 4 lesene palčke (zobotrebce), okrogle izsekovalce (jaz si pomagam kar z okroglimi nastavki za dresirne vrečke) in čopič z malo vode.

Najprej iz oranžne mase naredimo debelejši svaljek, ki ga pri 1/3 in na zadnjem koncu malo stanjšamo, kot je razvidno iz slike. 

Turbo fondant figurines body

Sprednjo tretjino ukrivimo navzgor, saj bo iz tega nastala glava, ki jo prislonimo na plastično skledico in pustimo čez noč, da se utrdi. Na obeh straneh trupa spodnje dele s pritiski prstov rahlo razvlečemo navzdol, da dobimo obliko polža.  Zadnji del pa naredimo bolj v špico.

Turbo fondant figurines body

Iz modre mase naredimo kroglico (dovolj veliko, da bo v sorazmerju s trupom) in z obeh strani sploščimo ter malo zožamo na sprednjem delu. 

Turbo fondant figurines house


Sploščeno kroglico primemo v roko in jo s spodnjim delom pritisnemo na kazalec desne roke, da nastane na spodnjem delu neke vrste U profil, ki se bo prilegal na trup. 

Turbo fondant figurines house

Sprednji del še malo zavihamo navzgor, da dobi obliko polžje hišice. 

Turbo fondant figurines house

Z mokrim čopičem navlažimo zgornjo stran trupa in nanj z rahlim pritiskom prilepimo hišico na trup ter pustimo nekaj časa, da se oba dela dobro sprimeta.

Turbo fondant figurines house on body

Z dovolj velikim nastavkom za dresiranje z ostrim robom vtisnemo v glavo polža, da zareza, ki nastane predstavlja usta. 

Turbo fondant figurines mouth

Iz bele mase naredimo dve manjši kroglici, z večjim okroglim nastavkom izsekamo dva kroga iz modre mase,  z malo manjšim dva kroga črne barve in z ozko slamico dve kroga bele barve. 

Turbo fondant figurines eyes

Na kroglice namestimo kroge v vrstnem redu modra, črna in bela, da dobimo izgled oči. Iz oranžne mase izrežemo dva večja kroga, ki ju uporabimo za prevleko oči. 

Turbo fondant figurines eyes

Krog oranžne barve navlažimo in vanj zavijemo belo kroglico - oko, tako da na straneh maso stisnemo in nato višek z nožem odrežemo.

Turbo fondant figurines eyes

Iz oranžne mase naredimo dva manjša in ožja svaljka, čez katera porinemo leseni palčki. 

Turbo fondant figurines eyes sticks

Palčke zapičimo v glavo in maso na palčkah na obeh straneh malo navlažimo, nato pa na palčki namestimo še očesi in vse skupaj pristisnemo skupaj, da se vse mase rahlo sprimejo (leseni deli palčke morajo postati nevidni). Oči obrnemo v željeno smer.

Turbo fondant figurines eyes on body

Iz bele mase izrežemo tanek trak, ki naj bo širok malo manj kot pa premer hišice. S čopičem navlažimo sredinski zgornji del hišice po celotni dolžini in nanj prilepimo trak iz bele mase. Na zadnjem delu na koncu hišice trak odrežemo in poravnamo. 

Turbo fondant figurines white line

Iz rdeče mase naredimo krajši svaljek širine belega traku, in ga oblikujemo v konus. Iz njega bo nastal turbo polnilnik. 

Turbo fondant figurines charger

Na vrhu hišice rahlo navlažimo mesto, kamor z nežnim pristiskom namestimo turbo polnilnik. 

Turbo fondant figurines charger

Iz bele mase naredimi zelo tanek in dolg svaljek. S čopičem navlažimo vse robove turbo polnilnika. Najprej bel svaljek na polovici položimo na vrh turbo polnilnika, nato pa na obeh straneh navzdol  do hišice in nato ob robu nazaj na konec polnilnika, kjer odvečna dela svaljka odrežemo. S tem obrobimo turbo polnilnik. 

Turbo fondant figurines charger on house

Nato iz modre mase naredimo manjši zaobljen pravokotnik, ki ga z nožem prerežemo, kot je vidno na sliki. Iz teh dveh delov bosta nastala stranska zračnika. 

Turbo fondant figurines stranske

Na obeh straneh navlažimo sprednja dela hišice, kamor z nežnim pritiskom namestimo zračnika z odrezanim delom obrnjenim nazaj. 

Turbo fondant figurines side

Iz bele mase naredimo dva tanjša in daljša svaljka, ki ju uporabimo za izdelavo spirale na obeh straneh hišice. Najlažje je tako, da z mokrim tankim čopičem narišemo spiralo in nanjo iz notranje strani začnemo nameščati svaljek, ki ga zaključimo pod robom zračnika. To storimo na obeh straneh. 

Turbo fondant figurines spiral

Nato iz rdeče mase naredimo dolg tanek svaljek, s katerim bomo obrobili celotno hišico. S čopičem navlažimo celotno hišico po robovih. Svaljek s sredino položimo na sprednjem delu hišice.

Turbo fondant figurines red curve

Delamo  vsako stran posebej. Najprej položimo - obrobimo desno stran, tako da svaljek rahlo pritiskamo najprej po spodnjem delu hišice, za spiralo pa zavijemo navzgor in nadaljujemo med spiralo in sredinskim trakom. Zaključimo pri sredinskem delu, kjer previdno odvečni del svaljka odrežemo. To ponovimo še na drugi strani. 

Turbo fondant figurines red

Turbo fondant figurines red around

Na koncu se lotimo še izdelave spojlerja. Iz modre mase izrežemo trak, ki je malo širši od širine hišice, ki ga položimo na razvaljano rdečo maso. Z nožem obrežemo, tako da je viden še 2 mm trak rdeče barve. 

Turbo fondant figurines spoiler

Iz rdeče mase naredimo dva krajša svaljka, ki ju oblikujemo v stranska dela spojlerja (sprednji del nižji kot zadnji in spodnji del zravnan).

Turbo fondant figurines spoiler

Iz bele mase naredimo dva enako dolga tanjša svaljka, čez katera potisnemo leseni palčki. Oba stranska dela pa rahlo navlažena po notranji strani pritisnemo ob spojler, da se sprimejo ter jih pustimo nekaj časa, da se posušijo. 

Turbo fondant figurines spoiler

Palčki z belo maso zapičimo v zadnji del hišice. Pri tem pazimo, da sta palčki pod takšnim kotom, da sta njuna zadnja dela v širini kot smo izdelali spojler. Na pački namestimo - nabodemo spoljer (pri tem pazimo, da se vse ne polomi) in stike mas rahlo navlažimo s čopičem, da se sprimejo in utrdijo. 

Turbo fondant figurines sticks

Turbo fondant figurines spoiler on house

Po dveh dneh oblikovanja in vmesnega sušenja je nastala takšna simpatična figurica polžka Turbo. 

Turbo fondant figurines back

Turbo fondant figurines side



Turbo fondant figurines front

Figurica naj se suši preko noči na hladnem in suhem mestu (ne v hladilniku).

Za ostale vodiče,  pa poglejte zavihek Kako izdelati / How to make. 



5 komentarjev:

  1. Prav kreativen si s temi figuricami, jih je že za celo knjigo! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vedno znova občudujem tvoje spretnosti in krasne figurice!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Ravno zadnjič sem si prvič ogledala to risanko. Super je. Super pa si glavnega junaka upodobil ti. Res imaš spretne prste in potrpljenje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Na prvi in hiter pogled izgleda enostavno. Ampak ko pogledaš vse te podrobnost in oblike se mnenje takoj spremeni. Zelo lepo!

    OdgovoriIzbriši