ponedeljek, 16. junij 2014

Rdeča pesa v solati

Young beet salad with leaves close up

Zares obožujem ta letni čas. Toliko mlade zelenjave, da mi srce vedno zaigra, ko obiščem tržnico. Še ena izmed naših stalnih znank na krožniku oziroma v jutranjem kozarcu je rdeča pesa. Zakaj jutranji kozarec? Ker je sokovnik Omega še vedno vsak dan v pogonu, kar pomeni, da si še vedno vsako jutro pripravljamo  sveže iztisnjen sadno zelenjavni sok v katerem je tudi rdeča pesa, pa čeprav o sokovniku že dolgo nisem ničesar objavil. 
Večina ljudi rdečo peso pozna samo po gomolju, le redki pa vedo, da je tudi  listje oziroma zelenje pese  zelo užitno.  Največkrat sem mlado peso in njeno listje kar posočil, potem pa sem na About.com odkril, da se da iz celotne pese naredit odlično solato. Ker je ravno pravi čas, da lahko nabavite mlado rdečo peso z zelenjem, je prav da vam predstavim svojo verzijo tople solate iz mlade rdeče pese.

Young beet with leaves top


Mlada rdeča pesa v solati 
- 5 mladih rdečih pes z zelenjem
- 5 vejic timijana
- 3 žlice balzamičnega kisa
- strok fino nasekljanega česna
- sol, olivno olje in 1 dcl vode

Peso z zelenjem dobro operemo. Gomolje pese olupimo in jih narežemo na manjše kose, stebla narežemo na paličice dolge cca 3-4 cm, zelenje narežemo na večje kose.  Pripravimo si ponev s pokrovom.

Young beet with leaves cut top

V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja in gomolje na hitro  malo popražimo (1 min), nato dolijemo vodo in dodamo timijan (za vsak gomolj eno vejico) in na srednji moči pokrito kuhamo cca 10 minut - do mehkega. V tem času voda skoraj povre, zato dodamo narezana stebla in jih pokrita kuhamo 3 minute. Dodamo nasekljan česen, da zadiši in zalijemo s 3 žlicami balzamičnega kisa. Odstranimo vejice timijana in dodamo še narezano zelenje ter pokrito kuhamo cca 1 minuto, da zelenje malo uvene. Na koncu še dobro solimo, previdno premešamo, stresemo v skledo in pokapamo z nekaj kapljicami dobrega olivnega olja. Odlična topla solata iz cele rdeče pese je pred nami.

Young beet with leaves in warm salad top

Ste vi tudi ljubitelji rdeče pese?


6 komentarjev:

  1. Jaz sem! Zdajle listke previdno trgam, pa kakega dodam v jutranji zeleni smoothie. Pri nas še ni tako debela, bom še malo počakala s to solato. Fajn, da so tudi stebelca posebej uporabljena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoraj ni odpadka. Mogoče kakšen list, drugače se pa uporabi prav vse.

      Izbriši
  2. pri nas smo tudi vsi mahnjeni na rdečo peso, še najbolj tamala tako da naslednje leto jo morem posadit.
    p.s. bom preizkusila če je s timijanom še boljša :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm! Odlično! Nisem ljubiteljica vložene rdeče pese, pečeno in praženo pa obožujem. Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. sljedeći put i ja ću s lišćem ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ooo, super! Ne vem zakaj, jaz rdečo pesem jemljem samo kot "zimsko" jed, ker pač jemo vloženo pozimi, ko ni na voljo druge solate. No, definitivno bo tole potrebno poskusiti in začeti malo drugače gledati na peso :)

    OdgovoriIzbriši