petek, 28. november 2014

Domače limone in limonina lupinica

Lemon zest home grown lemons on table

Limona je sadež, ki je precej priljubljen pri vseh, ki radi doma pečemo ali izdelujemo sladice. Limone lahko lahko kot dodatek uporabljamo za peko biskvita ali peciva, pri izdelavi krem, izdelavi zavitkov in še marsičem. Vendar pa ni samo liminin sok tisti, ki ga radi uporabljamo, ampak limonina lupinica. Ravno limonina lupinica izboljša okus  biskivitom, pecivu in ostalim sladicam, saj jo odlikuje svežina in prava limonina aroma.

Problem se pojavi, ker je zelo težko dobiti domače neškropljene in nepovoskane limone, ampak so v ponudbi večino zaščitene in povoskane limone, kjer pa lupina ni primerna za uživanje. Že večkrat sem dobil vprašanje, kje pa jaz dobim limone, ker v receptih omenjam neškropljene limone. Nekajkrat  sem jih dobil od naših najemodajalcev, ki so mi jih pripeljali iz otoka Hvar, vendar pa po prave domače in neškropljene limone ni treba ravno do Hvara. Kdo pa pravi, da domače limone rastejo samo na otoku Hvar? Ravno tako domače, neškropljene in kasneje nevoskane limone rastejo  tudi v našem primorju in to med oljkami na kmetiji Žiber - GospoDAR sonca. Že velikokrat sem ga omenil na tem blogu in z domačimi limonami si je zaslužil še eno objavo.

Home grown lemons bunch

Ker domačih limon ni na pretek, jih dobijo/mo samo tisti najbolj zgodnji na tržnici, saj zelo hitro poidejo. 

Home grown lemons close up shot

Za tiste, ki radi pečemo, pa bodo mogoče koristni naslednji nasveti, kako izkoristiti domače limone v času njihove kratke sezone. 

Možnosti za ohranitev limonine lupinice je več, uporabljam pa večinoma samo dve.

Prva je shramba limonine lupinice s sladkorjem v dobro zaprtem kozarčku, ki ga lahko hranimo v hladilniku. 

Najprej na strgalu naribam limonino lupinico, pri tem pazim, da naribam samo rumeni del lupinice, v katerem je shranjeno limonino olje in ne spodnjega belega dela, ki že greni. 

Lemon zest close up action

Pri shranjevanju limonine lupinice uporabljam beli sladkor (drugače ga ne uporabljam), saj z njim delno ohranim barvo lupinice. Probal sem tudi že z rjavim sladkorjem, vendar je ta tako vlažen, da je iz lupinice in sladkorja po nekaj tednih nastala gosta limonina sladka masa. Razen izgleda ni bilo slabo, saj je bil okus še vedno prisoten. 

Ko je limonina lupinica naribana, pripravim kozarček, ki se ga da neprodušno zapreti. V kozarček začnem zlagati po plasteh limonino lupinico in sladkor. Plast sladkorja mora biti samo toliko debela, da pokrije vso lupinico. Napolnjen kozarček (2 dcl) mi v hladilniku zdrži do naslednje letine. V bistvu  za moje potrebe pripravim 2 do 3 kozarčke na leto, odvistno od letine oziroma kolikorat pečem. 

V spodnji združenih fotkah ja razviden način polnitve kozarčka limonine lupinice.

Lemon zest filling the jar

Drugi način shranjevanja limonine lupinice, ki ga uporabljam pa je v zmrzovalniku. Pri tem načinu uporabim poseben strgalec za citruse, s katerim lahko iz limon strgam daljše trakove limonine lupinice. Te daljše trakove limonine lupinice uporabljam pri dekoraciji sladic. 

Lemon zest ribbons long

S strgalom  nastrgam daljše trakove limonine lupinice. Zaradi lažje uporabe, jih pred zmrzovanjem razdelim na določeno velikost. Največkrat se v receptih uporablja termin žlička ali žlica limonine lupinice, zato na folijo za živila polagam kupčke žličk ali žlic limonine lupinice, ki jih nato prekrijem s folijo in iz folije izstisnem ves zrak.

Lemon zest scrapping in action
Folije dobro zavijem in jih shranim v plastično posodo v kateri jih nato hranimo v zmrzovalniku. Tako zavita in shranjena limonina lupinca ne bo izgubila svoje arome, prav tako pa ohrani svojo barvo.

Lemon zest ribbons for storage

Ker se limone, ki jim postrgamo lupinico zelo hitro izsušijo ali pa splesnijo, jih lahko narežete na manjše kose in zamrznete v zmrzovalniku, lahko pa iz njih izstisnete sok, ki ga zamrznete v modelčkih za ledene kocke. Ravno v modelčkih za ledene kocke si sam shranim limonin sok, ki ga imam doziranega v modlečkih po 1 žlico ali 1 in pol žlice. Kem v mojem zmrzovalniku ni mesa, je v njemu veliko prostora za druga živila in funkcija mojega zmrzovalnika je hramba zelišč, agrumov in različnih vrst pesta ( nekaj kozarčkov je sigurno pesta iz špargljevih vršičkov), ki ima kratko sezono.


Na kakšen način pa vi shranjujete limonino lupinico?


8 komentarjev:

  1. enako kot vi. super prispevek in ravno prav. lp, vesna

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobra objava, zanimiva. Jaz sem jih sušila in v steklen kozarček, pa je bilo tudi ok. Lepe barve si ujel, všeč so mi fotografije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ker nimam tako lepe narave okoli sebe, kot jo imate pri vas na "gruntku", se matram v sobici z belo rjuho ;)

      Izbriši
  3. Oh, kako lepo! Res poživi tale objava in nauči... ter spodbudi, da se vendarle splača kdaj navsezgodaj zdoma do Ljubljane :). Pri nas jih pa nič ne shranjujemo...Bom pa poskusila, zagotovo.
    Prijeten in sladek vikend!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro vprašanje. Neškropljene limone (ponavadi jih kupim na tržnici čez mejo ali pri Gigitu na Opčinah. Ko iztisnem sok, iztisnjene polovičke limon kar cele dam v najlon vrečko in v zmrzovalnik. Ko rabim lupinico, vzamem polovičko ven in takoj še zmrznjeno naribam. To je moj dosedanji način. Bom pa ob priliki poskusila tvojega s sladkorjem v kozarčku, ta mi je tudi všeč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To s celimi še nisem probal, ker bi mi potem zmanjakalo prostora v zmrzovalniku. Mogoče pa kdaj, ko bo večji zmrzovalnik.

      Izbriši