ponedeljek, 24. november 2014

Gola malinova torta / Naked raspberry cake

Naked raspberry cake front


Kakšen čuden naslov danes a ne? Kaj je sploh mislil s tem gola malinova torta?

Tudi v slaščičarstvu so različni trendi in trenutno so zelo IN gole tortice oziroma po angleško Naked cake. V bistvu gre za to, da tortic ne zakamufliramo v kreme, čokolado ali sladkorne mase (tičino maso). Tukaj je bolj povdarek na tem, da se lepo vidijo plasti biskvita in kreme, tortice pa imajo nekak surov izgled oziroma izgledajo kot popolno nedokončane. In takšna je bila tudi tale gola malinova tortica, ki sem jo naredil še za drugo praznovanje h;erkinega rojstnega dne. 

Pri tej vrsti tort se največkrat biskvit peče posamezno, kar pomeni, da se za vsako plast biskvit speče posebej, lahko pa ga spečete tudi v enkratni peki in ga potem z nožem razrežete na 3 oblate. Tokratna tortica je bila narejena iz enkrat pečenega biskvita, ker je šlo za mini tortico in improvizacijo peke mini biskvita. Za improvizacijo sem mislil to, da biskvite za te mini tortice pečem kar v loncih za kuhanje. Ja res je. Za peko biskvita ne rabite posebnih modelov za peko, ampak lahko uporabite navaden lonec za kuho. 
Že velikokrat preizkušeno!

Naked raspberry cake top up

Gola malinova tortica / Naked raspberry cake (premer 20 cm)

Naked raspberry cake front close up

Biskvit
- 4 jajca
- 200 gramov sladkorja
- 80 gramov stopljenega masla
- 80 ml vode
- 200 gramov moke
- žlička vinskega kamna
- žlička limonine lupinice

Malinova krema
- 100 ml sladke smetane
- 500 gramov mascarpone sirčka
- 150 malinovega pireja
- 100 gramov sladkorja

Biskvit za to tortico je eden izmed najbolj običajnih biskitov, ampak za tiste ki se ga lotite prvič, tokrat opišem celoten postopek. Rumenjakov in beljakov za ta biskvit ne ločujem in uporabim kar cela jajca.

Jajca in sladkor z mešalnikom dobro stepamo, da nastane puhasta jajčna krema. Maslo na rahlem ognju stopimo in mu prilijemo vodo, da ga še dodatno ohladimo ter ga prilivamo v jajčno kremo. Vmešamo limonino lupinico, nato pa v zmes vmešavamo še presejano moko in vinski kamen. Vmešamo toliko, da se vse sestavine povežejo, in da ni več videti suhe moke. Nastalo maso vlijemo v kuhinjski lonec, katerega smo premazali z maslom in potresli z moko. Pečemo cca 30 do 35 minut na 180 stopinjah. Če je biskivt pečen preverimo s suhim zobotrebcem. 

Ko je biskvit pečen, lonec vzamemo iz pečice in ga pustimo na rešetki cca 5 minut, da se rahlo ohladi, nato pa biskvit zvrnemo iz lonca na rešetko, da se biskvit hitreje ohladi. 

Za malinovo kremo najprej zmiksamo maline in jih skozi gosto sito precedimo, da iz njih odstranimo vse majhne koščice, mi pa dobimo neke vrste malinin pire. V pire vmešamo sladkor. V posodi mešalnika najprej rahlo stepemo sladkor smetano, toliko da se zgosti. Dodamo še mascarpone ter skupaj na kratko zmiksamo v gladko kremo. V kremo dodamo maline s sladkorjem in zmiksamo, da dobimo malinovo kremo. Če je ya vas krema prekisla, jo lahko še dodatno sladkate. 

Biskvit prerežemo na 3 oblate. Ker je biskvit dovolj sočen in ni presuh, ga ni potrebno dodatno vlažiti razen če imate radi zelo sočne in vlažne biskvite, potem ga navlažite po svojem okusu.

Najprej na zgornjo plast zgornjega biskvita namažemo tanko plast malinove kreme, da se nam ni treba bati da bo kreme na koncu zmanjkalo. Nato torto sestavimo, kot vsako torto, biskvit - polovica kreme - biskvit - polovica krema - biskvit. Zgornjo plast okrasimo z nekaj svežimi malinami (robovi v beli barvi so iz švicarske maslene kreme z belo čokolado, ki mi je ostala od druge torte in sem jo porabil tukaj, drugače tega ne bi dajal na torto). 

Naked raspberry cake close up part

 Še ena tortica, ki je z mojo nisva bila deležna in sva lahko le opayovala zadovoljne obraze najinih gostov.


8 komentarjev:

  1. Lepa! In zagotovo okusna! In... se lahko upreta? :)
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepa torta. Biskvit zgleda super in krema tudi. Ko vidim torto, ki tako lepo stoji pokonci in krema ne teče ven, mi je vedno malo tesno pri srcu, ker imam ponavadi probleme s kompaktnostjo kreme. Nisem še pogruntala, kje grešim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tukaj nimaš kaj zgrešit, saj je krema zaradi mascarpone sirčka precej gosta. Najbolj se mi zdi smešno, ko nekateri dajejo v kremo želatino, da bi bila bolj kompaktna. Še nikoli nisem dal v nobeno kremo želatino in nisem imel problemov s tem, da bi krema stekla ven. Še celo 3 nadstropna torta je letos avgusta (ko je bilo še toplo) zdržala celo pot v osebnem avtomobilu po zelo slabi cesti in to celo na Krvavec.

      Izbriši
  3. Pozdravljeni. Za kaksen premer tortice s sestavine? Razmisljam, da bi jo naredila za hcerin 4 rd in mi izgleda enostavna pa se roza ;). Lahko dam enako kolicino pecilnega praska namesto vinskega kamna? Hvala in lp, jana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za tortico premera 20 cm (piše malo nad sestavinami nad fotko).

      Seveda lahko nadomestite vinski kamen s pecilnim praškom. Jaz pecilnega ne uporabljam, ker ga zaznam v biskvitu.

      Izbriši