ponedeljek, 28. december 2015

Praznična presna šarlota

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte blog shot

Ste že kaj stopili na tehnico te dni? Upam, da niste med tistimi, ki se sekirajo zaradi pridobljenega kakšnega grama, dekagrama ali kilograma več v teh dneh. V teh dneh se mame zopet izkažejo in pokažejo vse svoje kuharsko in pekovsko znanje ter nas zalagajo z domačimi dobrotami, katerim se težko upremo, a ne? Kljub vsem starim tradicionalnim receptom, pa je treba iti včasih malo naprej in pripraviti tudi kakšno novejšo različico sladice, ki so zadnje čase precej popularne. Božične praznike sem že zamudil, zato pa je praznična presna šarlota lahko idealna sladica za silvestrovo. 

Na blogu je že cel kup receptov za različne presne sladice kot so : mini presne tortice pekanpresna mango tortica, presna veganska torta, presna ananasova tortica, presna borovničeva torticapresna pomarančna torta, presna limetina torta, mini presne limetine tortice, presna malinova tortica, presna jagodna tortica, presna yin yang tortica, presne tortice z rabarbaro, maline in čokolada, presna jabolčna tortica z brusnicami, presna krema s pasijonko in presni kakijevi kozarčki. Verjetno sem še kakšnega pozabil, vendar pa so to tisti, ki jih večkrat pripravim ob različnih priložnostih. Že pri pregledu navedenih receptov sem ugotovil, da so največkrat uporabljene tri vrste sestavin, kot so čokoladno mandljeva plast, ki je lahko podlaga ali plast, ki drži sladico skupaj, kokos-limetina krema, ki je kremasto osvežilnega okusa in pa maline, ki se jih tudi v tem času še vedno da kupiti v trgovinah. 

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte one piece cut

Večina presnih sladic je v obliki tort, mini tortic ali majhnih kock in imel sem idejo, da naredim nekaj noveda oziroma malce drugačnega. Ker rad pripravljam sladice, ki jih je potem lažje transportirati tudi v kakšen drug dom na praznovanje, sem se odločil, da naredim presno sladico v skledi (kot neke vrste šarloto) in nastala je praznična presna šarlota. V tujini bi jo verjetno poimenovali upside-down raw cake (obrnjena na glavo presna tortica), pa med brskanju po spletu nisem našel ničesar podobnega. 

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte od zgoraj


Praznična presna šarlota (posoda premera 20 cm in višine 9 cm)

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte recipe shot

1. plast
- 200 g mandljev
- 80 g datljev
- žlica presnega kakava

2. plast - kokos-limetina krema
- 400 g indijskih oreščkov
- 600 ml kokosovega mleka
- 6 žlic agavinega sirupa
- naribana lupinica treh limet
- izstisnjen sok treh limet
- 100 g kokosovega masla
- 125-250 g malin

3. plast
- 100 g mletih mandljev
- žlica mletega presnega kakava

Kot je v navadi pri presnih sladicah, je potrebno najprej namočiti oreščke in datlje. Namakamo jih čez noč ali vsaj 6 ur, odlijemo vodo, jih dobro speremo in nato uporabimo. 

Navedene sestavine so za sestavo šarlote v skledi premera 20 cm in višine 9 cm.

Najprej notranjost posode namažemo s tankim slojem masla (pri nas doma vegansko maslo), nato pa notranjost posode "prilepimo" živilsko folijo. Tanki sloj masla poskrbi, da se folija lepo prilepi na steno posode in da potem nimamo problema med premikanjem folije med polnjenjem posode. Živilska folija pa poskrbi, da sladica ne prilepi na stene posode in jo potem lažje vzamemo iz posode. 

Za prvo plast v blenderju zmeljemo namočene mandlje, datlje in kakav v srednje grobo pasto, ki jo lahko oblikujemo. Za tanko in enakomerno plast šarlote, plast mandljev datljev in kakav na silikonski podlagi razvaljamo na krog premera 30 cm debeline cca 3-5 mm. Plast previdno dvignemo in jo položimo v posodo ter lepo poravnamo s stenami posode, da dobimo obloženo posodo s čokoladno plastjo. 

Za drugo plast v blenderju zmiksamo indijske oreščke in kokosovo mleko v gladko kremo. Dodamo agavin sirup, naribano lupinico limete, limetin sok in stopljeno kokosovo maslo. Vse skupaj še enkrat dobro zmiksamo, da dobimo gladko kokos-limetino kremo. 

V posodo na čokoladno plast zlijemo cca 1 dcl kreme, vanjo položimo oprane maline. Postavimo za 5 minut v zmrzovalnik, da se krema čisto malce zgosti in začne trditi. S tem poskrbimo, da se maline ne bodo premikale med dodajanjem kreme. 

Posodo vzamemo iz zmrzovalnika, previdno dolijemo še 2-3 dcl kreme, vanjo razporedimo maline in zopet damo na hlajenje. To ponovimo še enkrat, nato pa na koncu v posodo zlijemo vso preostalo kremo, da krema sega cca 0,5 cm pod rob posode. 

Za zadnjo plast na fino zmeljemo namočene mandlje in jih potresemo po vrhu kreme. Posodo zavijemo v folijo (čez mlete mandlje) in pokrijemo z ravnim krožnikom, da se celotna sladica malce stisne v posodi ter postavimo v zmrzovalnik za cca 4 ure, da se celotna sladica strdi. 

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte how to make it

Po 4 urah svetujem, da sladico vzamete iz zmrzovalnika in jo prestavite v hladilnik, ker drugače boste imeli težave z rezanjem, saj je precej težko prerezati 9 cm zmrznjene presne kreme. 

Sladico vzamemo vsaj 1 uro pred serviranjem iz hladilnika, odstranimo krožnik in zgornjo folijo ter jo poveznemo na servirni krožnik, ter pustimo vsaj 20 minut, da se sladica malce otopli in potem z lahkoto odstranimo posodo s folijo. 

Za okrasitev sem tokrat poskrbel tako, da sem iz papirja izrezal majhne srčke, jih položil na krožnih in z majhnim cedilm čez praznično presno šarloto in krožnik potresel malce presnega kakava, nato pa odstranil papirnate srčke. 

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte inside shot

Ujemanje kokos-limetine kreme in malin je odlično, čeprav bom naslednjič uporabil še malce več malin, ki zares popestrijo okus celotne sladice.

Presna šarlota - Raw cocos lime raspberry charlotte last shot

Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.  Tokratni projekt je bil v sklopu izziva sladice za silvestrovo.
KuhaM Mercator

18 komentarjev:

  1. Zelo lepo!
    Pa ti si popolnoma pripravljen za leto 2016.
    Tebi in tvojim princeskam želim veliko dobrega v letu ki prihaja... Srečno !

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooooo, kako lepa sladica! Čudovit izgled, precej truda in okus mora biti božanski! tole vam pa kar zavidam :) Mojster si DB, res še nisem videla kaj takega. Še veliko tako lepih, zanimivih sladic, dobre, preproste hrane in zdravja ter miru želim tebi in tvojim, srečno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Keltika, enako tudi tebi in vašim vse lepo ;)

      Izbriši
  3. Res je tako lepa! In vem, da je odlična tudi! Si zagotovo z njo polepšamo kakšen januarski dan ali si vsaj kremo postrežemo v kozarce:)
    Naredite si dneve čim toplejše in si pričarajte čudovit prehod v novo leto! Naj bo polno najlepših doživetij, nepozabnih trenutkov, sladkih okusov in zadovoljstva na vseh vaših poteh!

    OdgovoriIzbriši
  4. A kokosovo maslo je kokosova mast?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V bistvu mu lahko tudi tako rečemo oziroma tudi kokosovo olje, vendar predlagam kakšno naravno, nehidrogenirano in nerafinirano, ki je boljše kvalitete in okusa.

      Izbriši
  5. Verjetno v drugi plasti kokosovo mleko in ne mandljevo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pryon, ja res se je prikradla napaka. Res je kokosovo mleko in ne mandljevo. Sem že popravil. Hvala za opozorilo ;)

      Izbriši
  6. Kje se dobi tak raven krožnik?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se na žalost ne spomnim, kje sem ga kupil. Verjetno se najde kaj podobnega v kakšnih večjih trgovskih centrih.

      Izbriši
    2. Hvala. Res je vrhunska, sprobano, potrjeno od vseh prisotnih :)!

      Izbriši
    3. Hvala. Res je vrhunska, sprobano, potrjeno od vseh prisotnih :)!

      Izbriši
    4. Me veseli, da vam je uspela in da je "vrhunska" ;)

      Izbriši