sreda, 2. marec 2016

Čokoladno korenčkova torta brez glutena

Carrot chocolate cake no gluten - korenčkova torta blog shot
Po vnovičnem krajšem odklopu iz spletnega sveta, se spet vračam poln energije in novih zamisli. Priznam, da prav "paše" malce odklopa in distance od vseh teh novodobnih tehnologij brez katerih nekateri ne morejo čez dan. Ne spadam med tiste, ki ne morejo brez tega, da ne bi vsak dan pisali ali objavljali svoje zapise, razmišljanja ali pa trenutne navdihe. Po eni strani me prav takšni  ljudje fascinirajo, saj ne vem kje jim toliko volje in časa za pisanje in urejanje fotografij, da lahko dnevno objavljajo na različnih spletnih kanalih. Po drugi strani, pa bi tudi njim privoščil kdaj kakšen premor, kjer spoznaš, da se svet zaradi tega ne bo ustavil in so vse stvari še vedno na svojem mestu. Konec filozofiranja in raje nazaj k današnji objavi. Spet se vračamo v svet sladic in sicer z receptom za čokoladno korenčkovo torto brez glutena.

Prejšnji mesec na blogu ni bil kulinarično naravnan ter je pripadel predstavitvi in nasvetom o gojenju sadik različnih vrst čilijev, ta mesec pa se vračam h kulinariki in bodo na vrsti sladice na bolj zdrav način. Za tiste, ki pa si želite izvedeti kaj več  o gojenju čilijev v stanovanju si lahko več o tem preberete na spodnjih povezavah:

- gojenje čilija - semena


Verjetno se bo spet nekdo spotaknil ob poudarku, da gre za bolj zdrave sladice in to, da sem tokratno čokoladno korenčkovo torto označil - brez glutena. Sladice že v osnovi naj ne bi bile preveč zdrave  in če jih si jih privoščimo zmerno in po pameti ne bo nič narobe. Zakaj sploh izpostavljam bolj zdrave sladice? V bistvu bi bilo verjetno bolj primerno, da bi napisal manj škodljive sladice. Manj škodljive pa zato, ker recepti, ki jih objavljam za različne sladice, vsebujejo namreč veliko manj sladkorja kot ga uporabljajo drugi v svojih receptih, v nekaterih receptih pa poskušam nadomestiti moko s čim drugim (npr. mleti oreščki, korenje, ajda), kar ne vsebuje gluten. Vendar pa niso vsi objavljeni recepti brez sladkorja in glutena, kar je tudi razvidno iz nekaterih starejših receptov. Nekatere biskvite ali kreme še vedno občasno naredim s sladkorjem in moko, vendar pri tem uporabljam rjav trsni sladkor (vem, tudi ta ni najbolj zdrav), navadno moko pa zamenjam s pirino moko.  V zadnjem času so se na spletu razvnele razprave, kako zavajajoče se poimenuje nekatere jedi, kjer že v naslovu piše, da gre za bolj zdrave sladice/jedi, ali kot LCHF z manj ogljikovimi hidrati ali pa kot sladica/jed, ki to pač ni. O tem bi lahko napisal svoje razmišljanje, vendar bi s tem spet dregnil v "srešenje gnezdo" in spet bi bilo veliko pisanja o tem, kjer bi vsak stal za svojim razmišljanjem in prepričanjem. 

Carrot chocolate cake no gluten - korenčkova torta čokolada od blizu

Korenčkova torta je ena izmed tortic, s katero tudi največjim skeptikom, da v pripravi torte ne moreš uporabiti zelenjave, zapreš usta. Že pred leti sem objavil recept za Korenčkovo torto brez glutena, ki je bila takrat izbrana za naj recept v nagradni igri na enem izmed spletnih medijev in še vedno je ena tistih, ki jih večkrat pripravim. Čeprav pa sem počasi začel spreminjati recept in izvedbo, tako da sedaj ne izgleda več kot kolač ampak kot prava nizka tortica. 


Čokoladno korenčkova torta brez glutena (premer 30 cm)

Carrot chocolate cake no gluten - korenčkova torta recipe shot

Biskvit (2 x sestavine ker 2 x pečemo - vsak biskvit posebej)
- 3 jajca
- 100 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 20 g kokosovega masla
- 100 gramov mletih mandljev
- 50 gramov zdrobljenih praženih lešnikov
- 150 gramov zdrobljenega/mletega korenja (ali pa sesekljanega)
- naribana lupinica bio pomaranče
- pol žličke mletega cimeta
- četr žličke mletih klinčkov
- noževa konica (kupček) muškatnega oreščka
- žlička vinskega kamna (ali pecilni prašek)
- ščep soli (himalajske)

Krema
- 250 gramov mascarpone sirčka
- 200 ml sladke smetane
- naribana lupinica bio pomaranče
- 50 gramov mletega sladkorja
- sok iz polovice pomaranče

Čokoladni preliv
- 200 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
- 2 žlici ruma

Tortni model velikosti 30 cm namastimo in spodnji del obložimo s peki papirjem (odrežemo krog).

Carrot chocolate cake no gluten - korenčkova torta levi del

Korenček operemo in ga sesekljamo na zelo fino. Najboljše je kar v kakšnem sekljalniku, jaz pa sem ga kar zmlel z nastavkom za mletje v sokovniku Omega. Lešnike v ponvi na hitro prepražimo in še vroče zmeljemo na zelo fino, lahko pa jih pečemo v pečici 10-15 minut na 200 stopinjah.  
V posodi mešalnika stepamo jajca s sladkorjem, da se sladkor razstopi in jajčna masa naraste. Dodamo stopljeno in ohlajeno kokosovo maslo, nato pa dodajamo sestavine v vrstnem redu in skozi narahlo mešamo: mlete mandlje in lešnike, korenček, lupinico pomaranče, cimet, mlete klinčke, muškatni orešček, vinski kamen in ščepec soli. Vse sestavine narahlo ampak dobro vmešamo. Masa je srednje tekoča. Nastalo maso zlijemo v namaščen tortni model in pečemo v ogreti pečici 20-25 minut na 180 stopinjah, oziroma tako dolgo dokler ni tester čist in suh (biskvit je pečen, ko zobotrebec zapičimo v sredo in ven potegnemo čistega in suhega). Spečen biskvit je visok cca 1.5 do 2 cm. Ta postopek ponovimo še enkrat, da spečemo še en biskvit.

Za pomarančno kremo stepemo sladko smetano skoraj so čvrstega, ji dodamo mascarpone, pomarančni sok v katerem so razstopili sladkor in pa naribano pomarančno lupinico. Vse skupaj dobro zmiksamo, da nastane pomarančna krema.  
Prvi biskvit postavi na podlago, ga premažemo z 3/4 pomarančne kreme, nanjo položimo drug biskvit in po vrhu premažemo s tankim slojem ostanka pomarančne kreme. 
Torto postavimo v hladilnik, da se hladi, v tem času pa pripravimo čokoladni preliv. V kozici segrejemo sladko smetano, vendar ne sme zvreti, dodamo še dve žlici ruma in prelijemo preko zdrobljene čokolade. Malce počakamo, da se čokolada začne topiti nato pa rahlo počasi mešamo, da nastane gosta čokoladna zmes, ki jo prelijemo preko torte. 
Carrot chocolate cake no gluten - korenčkova torta od zgoraj

2 komentarja:

  1. Uživam, res uživam vsak trenutek, ki ga preživim tu...pišem bolj malokdaj, ker s polnimi usti se res veliko ne da povedat... DB, mojster si, res...
    Imejte se lepo, vse dobro
    Danica

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem že mislila, da nič več ne jeste :)
    Tale torta tako slastno diši...kar čutim. Same okusne reči v biskvitu. Za kremo pa ugibam, kakšen okus je:)Še nikoli nisem poskusila mascapone sirčka. Zagotovo tekne.
    V glavnem, hvala za recept! Torta bo. Kmalu.
    Bodite sladko... brbončice je treba vmes tudi razvajat.

    OdgovoriIzbriši