sreda, 9. november 2011

Sladek krompir z zelenjavo in Hokaido bučo

Spet ena zelenjavna jed, ampak pomoje bi se dalo zraven krompirja z zelenjavo pripraviti pečenko, katera bi mesojedcem nadomestila Hokaido bučo. Pripravljena jed zgleda kot kakšna rapsodija v prevladujoči oranžni barvi.

Za pripravo potrebujemo:
- sladek krompir 3 ali 4 kose (dobi se ga v Leclercu)
- hokaido bučo
- zeleno, rdečo in rumeno papriko
- bučko
- korenje
- sol in poper po okusu
- olivno olje
- rožmarin




Če sladkega krompirja še niste probali, ga je res potrebno probat, saj daje tak malo sladkast okus in ga lahko pripravimo tudi brez vseh začimb. Lahko se ga pripraviti tudi neolupljenega, vendar ga jaz kar olupim. Krompir olupite, operite in narežite na kose (v vseh receptih imam krompir narezan na manjše kose zaradi hčerke). Ko ga odcedite, ga na pekaču zmešajte s poprom, soljo (oboje po okusu), olivnim oljem in rožmarinom ter vse skupaj premešajte in razporedite po pekaču.



Krompir pečete v ogreti pečici 25 minut na 200 stopinjah. Med tem operete paprike, bučko in korenje ter jih očistite ter narežete na manjše kose.



Vse skupaj zmešate v večji skledi, da se zelenjava med seboj premeša. Posolimo in popramo ter pred pečenjem iz sklede zlijemo odvečni sok, kateri je nastal zaradi soli. Soliti ni potrebno preveč, saj je soljen že krompir.



Po 25 minutah iz pečice vzamemo krompir in po njemu potresemo zelenjavo ter damo nazaj v pečico, kjer še pečemo 20 minut.



Hokaido bučo je potrebno razpoloviti, odstraniti semena ter olupiti zunanjo skorjo.



Narežemo jo na rezine, podobno kot bi narezali melono in narezane rezine zložimo na pekač, katerega smo prekrili s papirjem za peko. Vse rezine dobro pokapamo z olivnim oljem (jaz jih kar premažem s kuhinjskim čopičem, kar je lažje), dobro posolimo popopramo in potresemo z rožmarinom.





Pečemo v pečici 20 minut na 200 stopinjah in rapsodija v oranžni barvi je tu.





Da ne bi katera jed čakala, da se shladi, je dobro imeti vrstni red pečenja, tako, da, ko damo v pečico krompir, si pripravimo zelenjavo in rezine hokaido buče. Krompir pečemo na srednji rešetki in po 25 minutah, ko krompirju dodamo zelenjavo, damo na spodnjo rešetko v pečico pekač z rezinami buče ter po 10 minutah pekača zamenjamo, tako, da je krompir na spodnji rešetki, rezine buče pa na srednji. Na takšen način sta obe jedi pripravljeni istočasno. Pa dober tek.

Zelo dobra stran, kjer je lepo razloženo o sladkem krompirju :  https://www.japti.si/zakaj-sladki-krompir-recepti-jedi-in-prednosti/


.

9 komentarjev:

  1. danes poskusil tvojo mojstrovino - zelo zelo dobro in okusno. Zraven sem dal še popečene kruhove kocke s česnom im parmezanom, da je malo hrustalo.

    Mulca sta jasno samo pogledala in rekla "bljek" in nista hotela niti poskusiti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Me zelo veseli, da se je nekdo opogumil in na svoj način izvedel tale recept. Tudi jaz sem bil prvič skeptičen glede buč, sedaj pa samo iščem razloge, da jih lahko pripravim doma.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličen recept ... nasplošno vsi recepti izgledajo odlično, verjamem tudi, da so okusni. Lepo je videti, kako moški z ljubeznijo in zanosom pripravlja hrano za svojo družinico ... Vsekakor bom kakšen recept tudi "ukradla".
    Lep dan. I.

    OdgovoriIzbriši
  4. inci hvala za pohvale, jaz pa se opravičujem, ker se tvoj komentar ni takoj prikazal. Ugotovil sem, da je bilo v nastavitvah vključeno moderiranje komentarjev, če gre za zapise starejše od 14 dni. Upam, da še kdaj obiščeš blog in na njemu najdeš še kakšen recept, ki ti bo všeč. Lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. super jed,odlicna kombinacija zivil.

    OdgovoriIzbriši
  6. super jed,odlicna kombinacija zivil.

    OdgovoriIzbriši
  7. super jed,odlicna kombinacija zivil.

    OdgovoriIzbriši
  8. super jed,odlicna kombinacija zivil.

    OdgovoriIzbriši
  9. Me veseli, da ti je tako všeč, da si dal kar štiri komentarje ;).

    OdgovoriIzbriši