ponedeljek, 21. november 2011

Zavitek iz vanilija kakijev

Spet sva ostala z malo sama popoldan doma  in kaj bi drugega počela, kot da bi ustvarjala v kuhinji. Ker smo imeli doma vlečeno testo in vanilija kakije, kateri so se že omladili (omeščali), sva sklenila iz njih narediti zavitek. Ker je kaki zelo bogat s sladkorjem, mu pri pripravi ni potrebno dodajat preveč sladkorja. 

Za pripravo potrebujemo:
- 4 vanilija kakije
- 4 liste vlečenega testa

- 2 žlici rjavega sladkorja
- pol žličke cimeta
- limonino lupinico ene limone
- maslo za premaz

Kakije olupimo in jih naribamo. Pri tem sem ugotovil, da so naši kakiji že precej zreli, zato je iz njih skoraj nastala neke vrste čežana, ampak se nisva pustila motiti in sva nadaljevala s pripravo.

Tukaj pa pride na vrsto moja pikica, katera zelo rada meša in packa v skledi. Kakiju dodamo 2 žlici rjavega sladkorja, pol žličke cimeta in naribano lupinico ene limone ter vse skupaj dobro premešamo. Limonino lupinico naribajte če imate bio limone, ker vse druge limone v prodajalnah so obdelane z neke vrste voskom, kateri pa ni glih dober za uživanje. Jaz sem imel to srečo, da mi je najemodajalka iz Hvara prinesla domače nešpricane limone, katere sem nato naribal in vložil  v lonec. Če je možnost probajte nekje dobiti neškropljene limone in naribajte lupinico, ter jo vložite v lončke, tako, da je ena plast limonine lupinice in ena plast sladkorja itd. S tem se obdrži okus in aroma limonine lupinice, treba pa je lonec hranit v hladilniku. Meni gre moja zaloga že proti koncu, ampak za nekaj receptov je bo še. 


Pripravljeno maso raporedimo po dveh listih vlečenega testa in previdno zavijemo.

Položimo v pekač, na katerem je papir za peko (včasih sem delal brez njega, vendar pa je potrebno potem pekaž namastit, pa potem je še problem s čiščenjem). Zavitka premažemo s stopljenim maslom in pečemo v ogreti pečici 30 minut na 200 stopinj. 


Ker sem vmes začel pisati na blog tole objavo, mi je skoraj uspelo zažgati zavitka, ampak sem ju še rešil pravočasno. Tale objava je še tako vroča, kot sta še vroča zavitka, katera sta se pravkar spekla.






Pa dober tek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar