nedelja, 20. november 2011

Polnjeni melancani (jajčevci) s prilogo

Današnje nedeljsko kosilo, ki verjetno spet ne bo všeč mesojedcem, ampak sem zelo srečen, da moja mala daje predloge kaj bi jedla, saj ima zelenjavo zelo rada (upam, da bo tako tudi ostalo). Obljubim pa, da bodo prišli še kakšni bolj zanimi recepti, katere bodo lahko uporabili tudi mesojedci. 

Za pripravo potrebujemo:
- melancani oziroma jajčevci (enega na osebo)
- 2 rdeči čebuli

- 2 korenja
- skodelica riža
- pasiran paradižnik
- sir za gratiniranje
- šop peteršilja
- skodelica sojinih koščkov (http://www.zito.si/index.php?id=233 , 3 po vrsti) 

- sol, poper, majaron in origano

Sojine koščke uporabljam kot nadomestek mletega mesa. Ker gre za suho živilo, jih je potrebno pred uporabo namočiti s toplo vodo za 10 minut. 
Melancane operemo, razpolovimo in jih previdno izdolbemo. Notranjost jajčevca zelo hitro spreminja barvo v rjavo in ne zgleda prav nič privlačno. Tretjino izdolbene notranjosti melancana nasekljamo in shranimo, da jih bomo uporabili za omako. 
V večjem loncu zavremo vodo in vanjo položimo izdolbene melancane, katere pokrite s pokrovko kuhamo 7 minut, da se omehčajo. Melancane nato poberemo iz lonca in jih odcedimo ter pustimo v cedilniku, da se še ohladijo. Če se melancani predolgo časa kuhajo, bodo izgubili obliko, tako, da jih bo tudi težje napolniti. 
Nato se lotimo omake in priloge. Čebuli očistimo in ju narežemo ali sesekljamo. Prav tako očistimo korenje ter ga razpolovimo in narežemo na kolobarje (pol-kolobarje). 
V srednji kozici segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo odcejene sojine koščke in majaron. Vse skupaj  prepražimo, nato pa dodamo nasekljane melancane (tisti del, katerega smo izdolbli), prepražimo  in dodamo pasiran paradižnik (toliko, da vse skupaj poveže). Solimo in popramo ter kuhamo 10 minut na rahlem ognju.   Pred koncem dodamo še origano in nasekljan peteršil. Če želite, lahko na koncu dodate še drobtine, da je omaka še bolj suha oziroma kompaktna.
Melancane razporedimo po pekaču in jih napolnimo s pripravljeno omako ter potresemo s sirom. 
Melancane pečemo v ogreti pečici 20 minut na 200 stopinjah.

Kot prilogo ima naša mala zelo rada dušen riž s korenčkom, katerega je enostavno pripraviti. V manjši kozici segrejemo olivno olje in dodamo čebulo ter prepražimo da čebula postekleni. Nato dodamo narezano korenje, katerega malo prepražimo (cca 2 minuti) zatem pa skodelico riža. Prepražimo, da riž postekleni, nato pa zalijemo z dvema skodelicama in pol vode. Kuhamo 10 minut na skoraj največji jakosti, mešamo in pazimo, da se riž ne bi prijel. Pred koncem popramo in solimo, še enkrat premešamo ter odstavimo iz štedilnika in pokrijemo s pokrovko. Riž pustimo stati v pokriti kozici cca 10 minut (odvistno od vrste riža), da posrka vso tekočino. 
V tem času so se tudi že spekli melancani, katere vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se rahlo ohladijo.
Potrebno je samo še servirati na krožnik. 
Pa dober tek.

1 komentar:

  1. Dobro, s temi jajčevci me pa že prav "siliš" k temu, da se ponovno lotim kuharije in še jaz kaj poskusim! Pa magari tvoje recepte. :-D

    OdgovoriIzbriši