petek, 15. november 2013

Sirup iz ingverjeve mete

Sirup iz ingverjeve mete

Danes pa mi lahko močno navijete ušesa. Vas zanima zakaj? Že junija sem v objavi o predstavitvi mojih novih vrst mete in origana napisal, da bom v bodočih objavah predstavil, kakšen uporaben recept.  Izgleda, da se tega nisem držal, saj je danes šele tretja objava, kjer omenjam meto. Se bom pa drugo leto bolj potrudil. Častna pionirska!

Tudi moje mete na balkonu gredo počasi na zimsko spanje. Porezal sem že skoraj vse, zadnja pa mi je ostala ingverjeva meta. Zadnja žetev je bila kar lepo obilna.

Ingverjeva meta

Ta recept vam verjetno ne bo prišel prav, saj ingverjeve mete verjetno nimate, gre pa za podoben način izdelave domačega manj sladkega sirupa,  kot ga naredim iz drugih vrst mete.

Sirup iz ingverjeve mete
- 5 litrov vode
- 2 kg rjavega trsnega sladkorja
- sok 10 limon
- velik šop ingverjeve mete (cca 150 do 200 listov)

Kot sem že v prejšnjih objavah različnih sirupov pisal, v moje sirupe ne dajem preveč sladkorja (tako kot so včasih dajale naše mame npr. 5 litrov vode 5 kg sladkorja) prav tako pa tudi ne kakšnih konzervansov oziroma citronke, saj želim, da sirup ostane čim bolj naraven pa čeprav s krajši rokom uporabe.
V večjem loncu zavremo 5 litrov vode in dodamo sladkor, da se stopi. Nato dodamo cel šop ingverjeve mete ter pokrijemo s pokrovko. Pokrito s pokrovko pustim namakati čez noč. Naslednji dan pristavim lonec nazaj na štedilnik, odstranim meto in zoper  zavremo. Ko zavre, dodamo sok iz sveže izstisnjenih limon, dobro premešamo in iz vročega sirupa odstranjujemo peno, ki plava na vrhu. V sterilizirane steklenice napolnimo (precedimo) še vroč sirup, jih previdno zapremo ter jih postavimo v temen prostor, da se počasi ohladijo. 

Sirup iz ingverjeve mete steklenice


Sirup je osvežilna kombinacija  z okusom limone, mete in ingverja.

Sirup hranimo v temnem in hladnem prostoru. Ker pa v njemu ni konzervansov, ga ne morem  hraniti za ozimnico in ga je potrebno porabiti v kratkem času.


4 komentarji:

  1. Tole se sliši pa zanimivo. Pa ima dejansko kaj okus po ingverju?
    Jaz sokove vedno delam z veliko več sladkorja...potem zdržijo celo zimo. Saj se sirup tako razredči z vodo in potem v kozarcu ni nič več sladkorja kot v čaju ali kavi.

    Fotografije pa čudovite, kot vedno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi moja mama jih je delala, vendar pa za nas doma zadošča manjša količina sladkorja v sirupu, Smo se že tako navadili, da so nam vsi kupljeni sokovi že presladki.

      Izbriši
  2. Hvala za res uporaben in super recept. Priznam pa, da sem prvič slišala za ingverjevo meto. Se pa sprašujem, če bi lahko uporabila kar navadno meto in svež ingver, ga namreč obožujem. Bom preizkusila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno bi šlo, mogoče bi bilo malo bolj pikantno, ker ima svež ingver malo pekoč okus.

      Izbriši