petek, 2. maj 2014

Veganska jagodno kokosova tortica

Vegan strawberry kokos cake piece
Zadnje čase čedalje več prakticiram peko biskvita brez jajc, zato se tudi naslovi tortic začnejo z besedo veganska. Tudi ta jagodno kokosova tortica je veganska in neke vrste shortcake, kot bi jo poimenovali američani. Glavna sestavina te tortice je kokos in to v različnih oblikah. Na pa na jagodne ne smem pozabiti.

Veganska jagodno kokosova tortica
Biskvit
- 130 gramov pirine moke
- 110 gramov rjavega trsnega sladkorja
- četrt žličke soli
- pol žličke vinskega kamna (pecilni prašek)
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta (ali seme stroka vanilije)
- 50 gramov kokosovega masla/olja - stopljenega
- 150 ml kokosovega mleka

Kokosova krema
- pločevinka kokosovega mleka
- 2 žlici kokosovega sladkorja

Okrasitev
- 250 gramov jagod 
- lističi jagodne mete (po želji)

Vegan strawberry kokos cake

V manjši skledici zmešamo moko, sol in vinski kamen. V drugi posodi zmešamo sladkor, stopljeno kokosovo maslo/olje, vanilijo in kokosovo mleko. Med stalnim mešanjem dodajamo suhe sestavine, da se vse skupaj dobro premeša.  Pečemo v namaščenem in pomokanem pekaču (moj je bil 26 cm) v ogreti pečici 15-20 minut na 175 stopinjah. Z zobotrebcem preverimo kdaj je biskvit pečen. Pečen biskvit ohladimo na zunanji rešetki. 

Za izdelavo kokosove kreme je potrebno uporabiti konzervo kokosovega mleka, za katero vemo, da ko jo odpremo, da je kokos na vrhu strjen, kokosova voda pa je v spodnjem delu pločevinke. Vem, da so takšne pločevinke kokosovega mleka iz Leclerca (vendar vsebujejo dodane aditive) pri teh iz DM pa sem dobil tudi že takšno, kjer kokos zgoraj ni strjen. 
Pločevinko kokosovega mleka dajte en dan prej v hladilnik, da se dobro shladi. Pločevinko odpremo in samo zgornji del, kjer je strjen kokos previdno poberemo z žlico in ga damo v posodo mešalnika. Dodamo dve žlici kokosovega sladkorja in na veliki hitrosti zmiksamo, da nastane rahla kokosova krema. Krema zaradi kokosovega sladkorja, ki je rjave barve postane bolj umazano bele barve, če pa boste dodali navaden bel sladkor pa bo kristalno bele barve. 

Nato sledi samo sestavljanje tortice. Biskvit položimo na servirni krožnik, čez biskvit namažemo kokosovo kremo na katero zložimo narezane jagode. 

Vegan strawberry kokos cake side

Ker pa mi na balkonu jagodna meta že veselo raste, sem tortico še dodatno obložil z nekaj listi jagodne mete, ki popestrijo okus jagod.

Vegan strawberry kokos cake mint


11 komentarjev:

  1. Super izgleda, pa si bom lahko tudi letos za rojstni dan naredila jagodno torto po vašem receptu. :) Hvala za vaše super ideje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda odlično! Jagode so res najboljše v družbi :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super! Samo priporočala bi vam, da vzamete kokosovo mleko iz tetrapaka. Maščobe v mleku se namreč vežejo na težke kovine iz konzerve in nastane -milo rečeno- "težko" mleko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za priporočilo, vendar še nisem zasledil kokosovega mleka iz tetrapaka, kjer bi se kokos zasušil na vrhu, voda pa bila spodaj. Stvar pri tej kokosovi kremi je ravno v tem, da dobimo samo gosto kokosovo maso (brez vode), ki jo potem z miksanjem spremenimo v odlično kokosovo kremo.
      Mogoče kakšno priporočilo za kokosovo mleko iz tetrapaka, kjer je gosto kokosova masa na vrhu?

      Izbriši
  4. Odgovori
    1. Hvala Zulejka. Sem vedel, da bo tole nekaj zate. Mogoče ti bo manjkala samo jagodna meta, ki pa na mojem balkonu že veselo raste.

      Izbriši
  5. Uuu, ta pa mi je všeč. Saj ni oreščkov, katerih moj star blender ne bi zblendov.. In glede na to da kokos naravnost obožujem.. Hmm, mogoče nastane kaj :P Hvala za tale recept.. (:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja tale je res brez oreščkov, ampak vseeno odlična.

      Izbriši
  6. Torta izgleda res božansko :)
    Edino mogoče kakšen predlog, katero brezglutensko moko bi lahko nadomestila z pirino?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost ti ne bi znal točno svetovat, ker tega biskvita iz druge moke še nisem delal.
      V bistvu z brezglutensko mešanico Schar moke verjetno ne moreš zgrešit, vendar jaz te moke ne uporabljam, tako da ne bi vedel kako bi bilo.

      Izbriši