četrtek, 16. april 2015

Mini presne limetine tortice

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice shot from above

Kakšno grozno vreme je na začetku pomladi. Vetrovno, zjutraj precej mrzlo, popoldan vsaj že malo pomladno, vendar daleč od tistega kot smo ga poznali prejšnja leta. Kmalu bodo letošnji čiliji zavzeli celotno okensko polico, nočne temperature pa so še prenizke, da bi jih lahko počasi začel privajati na zunanje pogoje. Ampak kaj bi jamrali, če se lahko včasih posladkamo in si pripravimo osvežujoče mini presne limetine tortice.

Že večkrat sem pisal, da so limete ene izmed ljubših sadežev, zato so na blogu objavljeni tudi recepti za Mojito torto, za osvežilno pijačo Deviški mojito, majhne presne mojito kroglice in meni najljubšo presno limetino torto. Limete uporabljam kot dodatek različnim jedem katere si lahko ogledate tako, da v iskalnik na desni strani vpišete besedo limete in stisnete gumb IŠČI. Pokazale se vam bodo vse objave na blogu, v kateri so bile uporabljene limete. 

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice before getting out of muffin papers


Kot pri vseh presnih sladicah, kjer so uporabljeni oreščki, je potrebno le te prej namakati. Že večkrat sem dobil razna vprašanja, zakaj se nekateri niso počutili najbolje oziroma jih je zvijalo v trebuhu po zaužitju presne tortice.  Problem se pojavi, ker nekateri skrajšajo čas priprave in presne sladice pripravljajo kar iz oreščkov, keteri niso bili namočeni. Vsa zrnja in oreščki v svojem ovoju  vsebujejo strupene zaviralce rasti - inhibitorje, ki v večjih količinah obremenijo prebavni trakt. Med najbolj znanimi inhibitorji so fitinska kislina, tanini in ACE. Z namakanjem oreščkov te  strupene snovi odpravimo ali pa vsaj zmanjšamo njihovo vsebnost. Zato vam svetujem, da ko se odločite pripraviti presno sladico, to storite šele naslednji dan, ali pa en dan prej namočite oreščke. Poleg tega z namakanjem iz oreškov odstranite cel kup nečistoče.

Za preizkus stresite mandlje v posodico in čeznje nalijte toplo vodo. Skoraj v trenutku bo voda postala motna in rahlo penasta. Potrebno bo vsaj trikratno izpiranje, da je voda normalna in dokaj čista. Iz tega preizkusa se vidi, kako nečiste oreščke jemo, če jih jeste takšne, ki niso namočeni. 

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice single on plate

Sedaj pa nazaj k današnjemu receptu za mini presne limetine tortice, ki bodo všeč tistim, ki imajo radi bolj osvežilne mini sladice.


Mini presne limetine tortice (9 kosov)

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice za naslovnico recepta

1. plast
- 100 g namočenih in olupljenih mandljev
- 30 gramov namočenih datljev

2. plast
- 200 gramov namočenih indijskih oreščkov
- nastrgana lupinica 2 limet
- izstisnjen sok 2 limet
- 2 žlici agavinega sirupa
- 50 gramov stopljenega kokosovega masla

Za prvo plast namočene in odcejene mandlje in datlje zmeljemo v gladko pasto. Razdelimo jo na 9 enakih delov in jih rahlo vtisnemo v papirčke za muffine (pomagamo si s pekačem za muffine, da se papirčki ne raztegnejo). Plast je visoka cca 0,5 - 0,7 cm.

Za drugo plast vse sestavine v blenderju zmiksamo do zelo gladke kreme. Če imate dober blender (Blendtec Home blender) bo to hitreje in lažje, če pa imate malo  slabši blender za gladko kremo rabite malo več časa, ampak ne obupat po nekaj minutah blendanja. Bistveno je, da te sestavine zares zblendate v zelo gladko kremo, da se v njej ne vidijo več koščki oreškov. Limetino kremo vlijemo v modelčke in poravnamo. Limetina plast je visoka 2 do 2,5 cm.

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice before puting in fridge

Če želite mini presne limetine tortice jesti še isti dan, jih lahko daste za kakšno uro v zmrzovalnik, drugače pa jih postavite v hladilnik, kjer se hladijo najmanj 6 ur, da z lahkoto iz njih odstranite papirčke za muffine. 

Na koncu mini presne limetine tortice potresete še z malo naribane limetine lupinice.

Mini raw lime tarts mini presne limetine tortice really close up

V velikem pričakovanju poletja in osvežilnih sladic!!!



7 komentarjev:

  1. Meni je ta krema tako zelo všeč, da jo vsake toliko pripravim, četudi nimam sestavin za podlago :). Ja, obožujem vse, kar je kremasto ali hrustljavo :)
    Na sonček! In nove osvežitve :):):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi meni je tale z limeto všeč, kakor tudi tista s pomarančo in ingverjem. Njami!
      Pa sončka ni blo, spet mraz ;)

      Izbriši
  2. Oj! Super zgleda! Koliko časa bi to imelo optimalni rok trajanja v hladilniku? :) Sem že delala nekaj podobnega in vedno je hitro šlo, sedaj bi pa rada naredila za en dogodek pa ne bom imela časa dan prej =/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Optimalno ti ne bi znal povedati, ker več kot 2 dni ni nikoli zdržalo v hladilniku, ker jih je prehitro zmanjkalo.
      Če pa jih zamrzneš v neprodušno zaprti posodi, pa bi znale zdržati tudi kakšen dan več, če ne celo cel teden.

      Izbriši
  3. DB, krasni so! Smo pojedli še mehke :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Tudi pri nas posodo od blenderja skoraj poližemo.

      Izbriši
  4. Zagotovo so odlične. Pa za pogledat lepe! Res imaš roko za tortice.

    OdgovoriIzbriši