torek, 18. november 2014

Trojna čokoladna torta / Triple chocolate cake

Triple chocolate cake raspberry front

"Čokoholiki pozor! Danes na programu nova kuharska oddaja, kjer bo predstavljena preprosta trojna čokoladna torta, ki je narejena iz biskvita brez jajc! Lahko jo pripravi vsakdo, saj zanjo ne potrebujete nobenega znanja, je zelo hitro pripravljena in dobra za po.. PIIIP". Nekako tako bi se verjetno glasila televizijska reklama v 90-tih. 

Ko pa se preselimo v današnji svet, pa se zgornja reklama lahko znajde tudi na mojem kuharskem blogu. Danes bom predstavil recept, po katerem je sedaj nastala trojna čokoladna torta, ki pa je v povezavi s tortico Frozen Olaf, ki sem jo naredil moji pupi za rojstni dan. Namesto ene večje tortice za njeno praznovanje, se je na koncu izšlo tako, da sem moral v treh dneh pripraviti tri različne manjše tortice, za tri različne vrste obiskov. Kot da to še ni dovolj, me čaka še ena večja za skupno praznovanje rojstnega dne. Da ne bom sedaj ožigosan kot ata, ki otroka "futra" samo s sladicami, naj napišem, da  je naša pupa velika ljubiteljica sadja in zelenjave in ji ti trije kosi tortic v treh dneh  ne bodo preveč škodili.  

Triple chocolate cake raspberry profil side

Izdelava tortic in peka biskvita brez jajc ni noben bavbav. Tudi na blogu sem že objavil recepte za različne vrste biskvita brez jajc, ki so bili omenjeni v objavah Veganska jagodno kokosova tortica, Čokoladno jagodna tortica in Veganski kolač z avokadom. Tokrat pa tisti najbolj osnoven recept za čokoladni biskvit brez jajc, ki ga na netu oglašujejo kot "best vegan cake" z mojimi kozmetičnimi popravki. 

Čeprav pravijo, da se moraš pri peki držat recepta do pikice natančno, pa po mojem mnenju to ni čisto res. Ljudje smo si zelo različni, vsak ima svoj okus in zato ne more biti ena izvedba recepta dobra za vse. Nekateri imajo radi manj, drugi bolj sladko, nekateri bolj sočne biskvite, drugi maj sočne, itd.  Zame so osnovni recpeti neke smernice, ki pa jih lahko spremenimo na svoj način. Nikoli tudi ne bom trdil, da so moji recepti vsem všeč, vem pa da običajno prvo probam točno napisan recept, potem pa naredim še enega  po svoji verziji in ugotovim, da med njima velikokrat ni velikih razlik. 

Triple chocolate cake raspberry top view

Dovolj nakladanja, gremo k receptu za preprosto trojno čokoladno torto.



Trojna čokoladna torta

Triple chocolate cake with raspberry whole close


Sestavine

Čokoladni biskvit brez jajc
- 180 gramov pirine more
- 180 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 50 gramov temnega kakava
- 1 žlička vinskega kamna
- 1 žlička sode bikarbone
- četrt žličke soli
- strok vanilije
- 250 ml tople ali vrele vode
- 1 žlica domačega jabolčnega kisa
- 80 ml repičnega olja

Ganache iz bele čokolade
- 200 gramov bele čokolade
- 100 ml sladke smetane

Okrasitev
- ostružki iz čokolade
- maline

Triple chocolate cake raspberry really close up

Izdelava biskvita je zares enostavna, saj umažete samo eno posodo. Najprej v skledi zmešate skupaj vse suhe sestavine (moka, sladkor, kakav, vinski kamen, soda bikarbona, sol in postrgan strok vanilije) nato pa jim dodate še vse mokre sestavine (voda, olje in kis) ter vse skupaj dobro premešate, da dobite dokaj gosto čokoladno maso. 
Ker gre za biskvit, ki ga je težko rezat, je najbolje uporabiti kar namenske pekače za pito z robom, če pa delate vešji torto, pa spečete vsako plast biskvita posebej. 

Čokoladno maso vlijemo v namaščen pekač  ter pečemo v ogreti pečici 20-23 minut na 180 stopinjah. Če je biskvit pečen lahko preverimo s suhim zobotrebcem.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga za kratko ohladimo na rešetki, nato pa ga zvrnemo na servirni krožnik. 

Med hlajenjem pripravimo ganache iz bele čokolade. Belo čokolado nalomimo ali nasekljamo na majhne koščke in jih prelijemo z vročo sladko smetano, ki smo jo segrevali skoraj do vretja.  Počasi mešamo, da se vsa čokolada stopi, nato pa bel ganache zlijemo na čokoladni biskvit. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se ohladi. 

Med tem pripravimo čokoladne ostružke, tako da vzamemo tablico čokolade in z ostrim nožem strgamo po površini, da nastajajo tanki ostružki. Ostružke potresemo po ohlajenem belem ganachu, ter tortico okrasimo za nekaj svežimi malinami. 

Triple chocolate cake raspberry one pisece close

Na žalost je pri receptu uporabljena sladka smetana ter  bela in mleča čokolada, tako da sva z mojo samo spremljala praznjenje krožnikov najinih gostov, midva pa sva si privočila presne čokoladne tortice z malinami.

Triple chocolate cake raspberry one piece back

Ta trojno čokoladna torta je bila narejena za tretji dan, tortica iz drugega dneva pa pride v kratkem.


8 komentarjev:

  1. Mmmmm, sicer mi recept za biskvit ne potegne ravno, so pa fotke.....nore!! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pošteno napisano za biskvit. Predvsem gre za to, da predstavim različne vrste biskvitov, ker veliko drugačnih, med katerimi bi ti bil tudi kateri všeč, sem že objavil.
      Sem pa že mislil, da si poniknila, ker ni bilo nobene objave na tvojem blogu in me veseli, da si se javila po daljšem odmoru ;)

      Izbriši
  2. Lepa! In zagotovo slastna! Sem preizkusila, da čokolada in maline gredo res krasno skupaj. Sama sem rada kombinirala s pomarančo, v vseh možnih kombinacijah...
    Uživajte v sladkih dogodkih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja tudi s pomarančo je čokolada odlična. Si mi dala idejo ;)

      Izbriši
  3. Zgleda slastna! Katero smetano ste uporabili?

    OdgovoriIzbriši