sreda, 12. november 2014

Bok choy s česnom in ingverjem

Stir fry Bok choy - Pak choi front

Bok choy oziroma drugače imenovan tudi kot Pak choi,  je vrsta kitajske zelenjave, ki si utira pot na naše krožnike in celo v naše vrtičke - rastlinjake. Lansko leto jih je celo mama od moje nekaj pridelala v svojem rastlinjaku, v času sezone, ki pa je sedaj, pa jih dobivam pri Gospodarju sonca na Ljubljanski tržnici.

Bok choy je zelnica, ki ima velike žličaste liste in je zelo znana v kitajski kuhinji, saj ima zelo mil okus. Spodnji odebeljen stebelni del listov je zelo sočen in neizrazitega okusa, zeleni del pa ima okus po kitajskem zelju oziroma stebelni zeleni. 

Bok choy - Pak choi raw

Kitajci ga največkrat pripravljajo na hitro s cvrenjem v voku ali pa ga dušijo. Tudi surov je uporaben, saj lahko umite liste uporabimo kot dodatek v sendvičih. Glede na to, da je precej podoben blitvi, ga lahko pripravljamo na enak način kot blitvo. Vseeno pa se najbolje ujame s česnom in ingverjem, zato bo danes ta recept ena izmed hitrih in lahkih jedi iz voka - Bok choy s česnom in ingverjem.

Kot sem že v objavi Brokoli v česnovi omaki pisal, mi ni nikoli težko pripraviti ob vsakem času eno hitro jed v voku, ki je v tem primeru Bok choy. Vse skupaj mi vzame cca 10 minut (s pripravo) in že lahko iz skodelice jem toplo in dišečo zelenjavo. Edina slaba lastnost tega je, da kuhinja dobi vonj po kitajski kuhinji, vendar pa je v stanovanju v kuhinji strešno okno, tako da se hitro vse razdiši. 


Bok choy (Pak choi) s česnom in ingverjem 
(za 3 normalne jedce)

Stir fry Bok choy - Pak choi ultra close up details
Sestavine:
- 2 glavi Bok choy-a
- 3-4 stroki česna
- cca 3 cm košček svežega ingverja
- 2 žlici arašidovega olja
- 3 žlice sojine omake
- 1 žlica sezamovega olja

Kot pri vseh kitajskih receptih je najbolj važna predpriprava, kar pomeni, da si moramo pripraviti vse narezane in nasekljane sestavine čim bližje štedilniku. 

Bok choyu odrežemo spodnji del, tako da dobimo posamezne liste, katere temeljito operemo pod vodo. Listom  odrežemo spodnji odebeljen stebelni del (bele barve) in ga narežemo na cca 3 cm velike kose. 

Bok choy - Pak choi chopped close

Zeleni del listov natrgamo na manjše kose ali pa jih z nožem nekajkrat prerežemo, da dobimo manjše kose. V nadaljevanju nasekljamo česen in ingver. Še najbolje je, če jih nasekljamo kar skupaj, da se že med sekljanjem česen in ingver premešata. 

Garlic and ginger minced with bok choy

POMEMBNO!
Pri uporabi voka se zelenjava v njemu zares hitro scvre, kar pa v tem primeru ni dobro. Če bi dali česen in ingver v zelo vroč vok, bi se v zelo kratkem času zažgala in s tem dobila grenak okus. Zato je priprava tako delikatne in nežne zelenjave kot je Bok choy malo drugačna.


V vok dodamo arašidovo olje in že v mrzlo olje stresemo nasekljan česen in ingver, ter začnemo segrevati vok. Ko česen in ingver začneta dobivati barvo (po cca 1 minuti - odvistno od vašega štedilnika) v vok stresemo narezane kose stebelnega dela listov, ki so debelejši  in jih pražimo cca 1 minuto. Dodamo sojino omako in zeleni del listov ter vse skupaj pražimo še 1 minuto, da listi malo uvenejo. Umaknemo iz štedilnika, pokapamo s sezamovim oljem, premešamo  in takoj stresemo iz voka. S tem poskrbimo, da se zelenjava preneha cvreti, saj je vok še vedno vroč, kljub temu, da ga umaknemo iz štedilnika. 

Stir fry Bok choy - Pak choi in bowl close up

Največkrat Bok choy s česnom in ingverjem pripravim za večerjo kot samostojno jed, v času kosila pa mu dodam prilogo riž s curryem. 



5 komentarjev:

  1. Mmmm! Imaš idejo kje bi do zelenjavo dobila, če ne zahajam ravno na ljubljansko tržnico? -Hana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če si iz Ljubljane, ga včasih lahko dobiš tudi v kitajski trgovini Kitajski vrt na Prušnikovi, včasih ga imajo tudi v Kalčku, drugače pa je možno, da ga imajo tudi kateri izmed drugih prodajalcev na tržnicah po Sloveniji, saj je že kar nekaj pridelovalcev te zelenjave.

      Izbriši
    2. Premalo zahajam v Spar, vendar koristna informacija.

      Izbriši
  2. Zanimivo.... Vedno tako dobro predstaviš jedi, da pritegnejo. Poiščem, če se kje pri nas tudi dobi in... prezikusimo.

    OdgovoriIzbriši